Kristína Kožiaková Rôzne

Mladá Brezňanka sa nedala odhovoriť: Irán vôbec nie je taký, ako si mnohí myslia

Cestovateľka Ivka sa vybrala do nebezpečnej zóny. Aspoň si to tak mnohí mysleli. Čo všetko zažila na svojej ceste po Iráne a prečo sa stala milionárkou?

Ilustračný obrázok k článku Mladá Brezňanka sa nedala odhovoriť: Irán vôbec nie je taký, ako si mnohí myslia
25
Galéria
Zdroj: Ivana Turčanová

O cestovateľskej vášni Ivky Turčanovej sme vám už písali viackrát. Precestovala kus sveta. Vpred ju ženie túžba spoznávať niečo nové, zažiť dobrodružstvo a vidieť na vlastné oči, ako žijú iní ľudia. A tak sa vybrala aj do krajiny, od ktorej ju mnohí odrádzali. Nedala sa odradiť a vrátila sa s inou verziou.

Prečo si si za cieľ svojej cesty vybrala práve Irán?

Bývalá Perzská ríša, dnešný Irán, je obrovská krajina s bohatou históriou, nádherne zdobenými pamiatkami, výborným jedlom a pohostinnými ľuďmi. Aj preto patrí k najobľúbenejším destináciám mnohých skúsených cestovateľov. Pozitívne reakcie od ľudí, ktorí tam už boli, ma presvedčili, že túto krajinu sa oplatí navštíviť.

Ako reagovalo okolie, keď si spomenula, že navštíviš Irán?

Väčšina ľudí z môjho okolia reagovala zhrozene. Irán je v médiách prezentovaný negatívne. Skutočnosť a moja skúsenosť je však úplne iná, veľmi pozitívna.

Aká bola príprava na cestu a čím sa líšila od iných?

Cestu do Iránu sme naplánovali v októbri kvôli vysokým teplotám, ktoré tam prevládajú v letnom období. Irán je krajina s prísnym islamským režimom, preto sme museli rešpektovať miestne pravidlá, týkajúce sa obliekania. Ženy musia mať na hlave hijab alebo šatku, dlhé rukávy a oblečenie, ktoré nezvýrazňuje obrysy tela. Muži nesmú mať krátke nohavice, povolený je však krátky rukáv.

Aký bol tvoj program a plán v krajine?

V Iráne sme boli celkovo 14 dní. Navštívili sme najznámejšie miesta ako napr. Persepolis, Shiraz, Isfahan, Kashan, Abyaneh, Teherán. Absolvovali sme výlet po púšti, k vyschnutému soľnému jazeru a pod.

Čo si si odniesla z Iránu, ktoré momenty budú pre teba nezabudnuteľné?

Mojim veľkým zážitkom bolo vidieť práve prebiehajúci veľký moslimský sviatok, tzv. Ašura, kde sa zhromažďovalo množstvo ľudí oblečených v čiernom. Spomeniem si určite aj na iránsku pohostinnosť, ako bolo pozvanie na čaj, rozdávanie jedla a podobne. Nezabudnem na posledné dni v Iráne, ktoré sme strávili v domácnosti milej islamskej pani a jej rodiny.

Aké zaujímavosti by si nám o Iráne prezradila?

V Iráne je práve rok 1395. Žije tu 99% moslimov. Sú to Peržania, nie Arabi. V škole sa učia oddelene dievčatá aj chlapci. Mešity, autobusy aj metro majú oddelenú časť pre mužov aj pre ženy. Brány na starých domoch majú dve klopadlá. Zaklopeš vľavo – otvorí muž, zaklopeš vpravo – otvorí žena)

V Iráne je nemožné použiť medzinárodné kreditné karty, turista tu platí len hotovosťou. Je tam absolútny zákaz dovozu a predaja alkoholu v celej krajine. Taktiež je tu obmedzovanie, respektíve blokovanie sociálnych sietí (Facebook, Youtube) alebo západných stránok s novinárskou tematikou. A jedna z výhod je, že turista je v Iráne milionár :-). Za 1 eur dostane cca 35 000 IRR. (iránsky riál).

Pozrite si Ivkine zážitky zachytené na fotkách!

V obrazoch: Irán pohľadom Brezňanky Ivany
25
Galéria
Zdroj: Ivana Turčanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM