Kristína Kožiaková Šport

Mladí bojovníci z Brezna: Z medzinárodného turnaja priniesli cenné kovy! FOTO

Mladé breznianske talenty sa zúčastnili medzinárodného turnaja v brazílskom Jiu - jitsu, ktorý sa konal v susedných Čechách. Domov neprišli naprázdno.

Ilustračný obrázok k článku Mladí bojovníci z Brezna: Z medzinárodného turnaja priniesli cenné kovy! FOTO
Zdroj: Klub bojových športov Brezno

Klub brazílskeho jiu – jitsu v Brezne funguje približne 5 rokov. Klub sa venuje výchove mladých bojovníkov od 6 rokov. O deti a mládež sa starajú dvaja tréneri Ladislav Zákalický a Patrik Pehel. Základňu klubu tvorí 15 detí a 8 juniorov.

Jiu – Jitsu

„Jiu-jitsu (čítaj džiu-džicu) pochádza z Japonska a do Brazílie ho priniesol úspešný Džudo zápasník Micujo Maeda, od ktorého sa učili členovia rodiny Gracie. Tí použili jeho technickú základňu a zmiešali s prístupom miestnych zápasníckych štýlov. BJJ sa zameriava hlavne na boj na zemi, kde sa účelným pohybom a správnou pozíciou tela snaží zápasník získať dominanciu nad súperom a finálnou technikou – pákou, alebo škrtením, donútiť ho vzdať sa,“objasnil nám základné informácie Zákalický.

„Tento šport je mladý, ale veľmi dynamicky sa rozvíjajúci. Je úžasne praktický a s taktického hľadiska je veľmi účelný,“ prezrádza ďalej tréner.

Mladí brezňania chodia na turnaje, ktoré sú organizované jednotlivými klubmi. Uplynulý víkend sa zúčastnili medzinárodného turnaja pre deti a mládež – BJJ Kids Cup II. vo Vyškove pri Brne. Klub bojových športov Brezno reprezentovalo 12 zápasníkov.

Priebeh turnaja

Všetci predviedli skvelé zápasy s veľkým nasadením. Napriek tomu sa Oliver Hoška, Roman Gál a Miloš Kónya cez svojich súperov, tesne na body, do ďalších bojov nedostali. Patrik Pehel sa po pokuse o strhnutie súpera zranil a v pokračujúcom zápase svojmu súperovi už vzdorovať nedokázal.

Ladislav Konárik svoj prvý zápas vyhral.V ďalšom zápase si už súper svoju výhodu ustrážil a Laciho vyradil. Matej Bíž prekonal svojho prvého súpera po skvelom, ale vyčerpávajúcom boji, na veľký bodový náskok. Zobralo mu to však veľa síl, ktoré mu chýbali proti ďalšiemu, veľmi technickému súperovi a do ďalších bojov tiež nepostúpil.

V rovnakej, veľmi početnej skupine, štartoval aj nováčik Hugo Sedláček. Svojho prvého a skúsenejšieho súpera vybodoval a zanechal sklamaného v slzách ležať na žinenke. Ďalšiemu súperovi síce podľahol, ale vybojoval si bronzovú medailu.

Dvojičky Nina a Lea Zákalické dostali v skupine veľmi ťažkú súperku. O dva roky staršia, aktuálna vicemajsterka sveta z pretekov v Abu Dhabi, im nedala žiadnu šancu. Nakoniec sa sestry stretli vo vzájomnom vyrovnanom zápase. Nina skončila strieborná a Lea bronzová. Anna Bížová štartovala už tradične v najťažšej dievčenskej skupine. Svoju prvú súperku zdolala v krásnom zápase, ale víťazka kategórie bola už nad jej sily. Anička si vybojovala striebornú medailu.

Poslední nováčikovia nášho klubu, štartujúci na svojom prvom turnaji, boli Michal Melko a René Kirdaj. Skúsení súperi ich síce „vyškolili“, ale okrem cenných skúseností si obaja doniesli z turnaja po bronzovej medaile.

Môže vás zaujímať:

Breznianski florbalisti v 1.lige: Určite tam nejdeme robiť fackovacieho panáka :)

Breznianski futsalisti chodia vyhrávať turnaje mimo mesta: Liga nám v Brezne chýba

Breznianske talenty na turnaji predvádzali bojové umenie
7
Galéria
Zdroj: Klub bojových športov Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM