Jakub Forgács Rôzne

Mladučká herečka s krutým osudom: Veronika (15) bojuje s leukémiou, umelci sa jej rozhodli pomôcť

Veronike Lačnej ešte v marci diagnostikovali akútnu lymfoblastickú leukémiu. Už vtedy jej pomohli jej starší kolegovia z Mestského divadla - Divadla z Pasáže, ktorí pre ňu spravili zbierku. Na boj s chorobou však potrebuje nemalú finančnú pomoc a podporiť ju preto chcú aj banskobystrickí hudobníci.

Ilustračný obrázok k článku Mladučká herečka s krutým osudom: Veronika (15) bojuje s leukémiou, umelci sa jej rozhodli pomôcť
Zdroj: Dnes24.sk

Benefičný koncert pre 15-ročnú Veroniku Lačnú, najmladšiu herečku banskobystrického Mestského divadla – Divadla z Pasáže, ktorej v marci diagnostikovali leukémiu, sa uskutoční v piatok 19:00 v banskobystrickom hudobno–divadelnom Klube 77. „Vyzbierané financie zo vstupného vo výške 4 eurá, dobrovoľných príspevkov ale aj z kúpy jedného nápoja pôjdu na pomoc Veronike,“ na tlačovej konferencii v divadle o tom informovali umelecká šéfka divadla Eva Ogurčáková a organizátor koncertu Michal Blaško.

Veronikina mama je vďačná, že má za čo kúpiť lieky

Ďalšími organizátormi podujatia sú Divadlo z Pasáže a Klub 77. Na koncerte vystúpia kapely N3o akustika, Bad karma boy, Basostroj a Via anima, v ktorej Blaško pôsobí ako basgitarista. Vysvetlil, že potom, ako sa stretli s ľuďmi z divadla, dostali sa aj k Veronike, ktorá podľa jeho slov určite potrebuje pomoc. „Je to náš tretí benefičný koncert, ktorý organizujeme, predtým to bolo pre Občianske združenie Návrat, ktoré sa venuje opusteným deťom, a potom pre detský domov Svetluška,“ pokračoval hudobník. K benefičným koncertom ich podľa jeho ďalších slov priviedlo, že ich baví robiť hudbu a koncerty. „A rozmýšľali sme nad tým, prečo nepomôcť touto muzikou aj niekomu inému tým, že sa vyzbiera nejaká finančná čiastka na tom koncerte,“ dodal.

Veronika, ktorá sa tiež na tlačovej konferencii zúčastnila, sa z nemocnice domov vrátila v piatok. Teraz by mala u nej nasledovať ambulantná liečba tabletkovou formou. Rodičia jej potrebujú kúpiť nielen vitamíny či potrebné masti, ale aj platiť niektoré lieky, napríklad na pečeň. Rovnako musia zaplatiť pohonné hmoty na dochádzanie do zdravotníckych zariadení. „Pre mňa to znamená – to sa ani nedá povedať. Ten, čo to nezažije, nevie, o čom to je, a to slovo ďakujem je asi aj málo,“ konštatovala pre novinárov mama Veroniky. „Keby nebolo tejto pomoci aj všetkej pomoci, aj všetkých ľudí, ktorí nám i tu teraz pomáhali, nemohla by som jej kúpiť ani tie lieky,“ dodala herečkina mama.

Vystupuje už od šiestich rokov

Ľudia mohli Veronike finančne prispieť cez darovací portál už od apríla do októbra, keď divadlo vyhlásilo zbierku. Ogurčáková totiž na aprílovej tlačovej konferencii priblížila sociálnu situáciu Veronikinej rodiny. Veronikin otec vlani v decembri prišiel o prácu a následne na to im vyhorelo prvé podlažie rodinného domu vo Vígľaši v okrese Detva. Divadlo sa vtedy rozhodlo, že rodine pomôže aspoň zbierkou financií na náklady súvisiace s Veronikinou liečbou.

Toto talentované dievča s Downovým syndrómom je súčasťou divadla od roku 2004, kde ako 6-ročné naskúšalo prvú inscenáciu Diagnóza: Túžba. Odvtedy hralo v ďalších štyroch inscenáciách divadla.

Foto: Divadlo z Pasáže

Koncert pre najmladšiu herečku Divadla z Pasáže: Veronike pomôže bojovať s leuké
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM