Správy

Mravce budú premávať aj cez Brezno, nebude im chýbať ani pripojenie na internet

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prichádza s novinkami v doprave a zbystriť pozornosť by mali najmä pravidelní cestujúci. Týka sa to aj Brezna.

Ilustračný obrázok k článku Mravce budú premávať aj cez Brezno, nebude im chýbať ani pripojenie na internet
Zdroj: TASR

Ak pravidelne využívate železničnú dopravu, pripravte sa na mnoho zmien v našom kraji. Popoludňajší regionálny expres REX 1783 Kráľova hoľa z Banskej Bystrice do Margecian pôjde o dve hodiny neskôr.

Posunutím vlaku vyhoveli žiadostiam cestujúcich, ktorí budú mať viac času na výstup na Kráľovu hoľu a výlety do Slovenského raja.

Z Banskej Bystrice tak po novom vyrazí o 15.35 h, do Brezna má príchod o 16.28 h, do Červenej Skaly o 17.35 h a Margecian o 19.14 h. Príchod vlaku do Margecian bude 11 minút pred odchodom najbližšieho rýchlika do Košíc.

Spojenie s Breznom

Podľa ZSSK posunutý odchod bude mať aj osobný vlak z Brezna s odchodom 13.39 h a príchodom do Červenej Skaly o 14.42 h. Vlak pôjde v pôvodnom čase REX Kráľova hoľa ako jeho čiastočná náhrada.

Ako pripomína ZSSK, z Banskej Bystrice do Brezna jazdia osobné vlaky v čase dopravnej špičky v hodinovom intervale a mimo nej každé dve hodiny.

Počas pracovných dní jazdí medzi mestom pod Urpínom a horehronskou metropolou spolu 31 vlakov. Tie zostávajú v rovnakom rozsahu ako v súčasnosti, pri niektorých došlo iba k niekoľkominútovým posunom.

Mravce na trati

Novinkou sú tzv. Mravce, modernizované dieselmotorové jednotky, vybavené kamerovým systémom, klimatizáciou a wi-fi pripojením na internet.

Ako tvrdí ZSSK, budú jazdiť na tratiach Vrútky – Zvolen, Banská Bystrica – Zvolen, Banská Bystrica – Brezno – Červená Skala a Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava.

Prímestské vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou premávajú v čase dopravnej špičky v 30-minútovom intervale. Inak jazdia každú hodinu. Čas jazdy medzi centrami oboch miest je do 20 minút pri vlakoch diaľkovej dopravy a približne 25 minút pri osobných vlakoch.

Ide o najhustejšie využívanú jednokoľajnú železničnú trať. V pracovných dňoch prejde medzi oboma mestami denne 20 rýchlikov a 44 osobných vlakov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM