Jakub Forgács Rôzne

Na Kaliští si pripomenú tragédiu spred 68 rokov: Vypálená obec na jeden deň ožije

Ukážky Klubu vojenskej histórie Golian, bohatý kultúrny program, ale aj ekumenická pobožnosť budú súčasťou 8. ročníka Stretnutia generácií na Kaliští v okrese Banská Bystrica. Podujatie sa uskutoční už túto sobotu

Ilustračný obrázok k článku Na Kaliští si pripomenú tragédiu spred 68 rokov: Vypálená obec na jeden deň ožije
Foto: Katarína Oravská

Stretnutie generácií je každoročne spomienkou na obete i ľudí, ktorí prežili hrôzy vojny v tejto podhorskej obci. Organizujú ho Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici, spolu s Múzeom SNP, Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), mestom Banská Bystrica a ďalšími spoluorganizátormi. Záštitu nad podujatím prevzal predseda BBSK Vladimír Maňka.

Obec vypálili nacisti

Kalište sa počas SNP stalo jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. V čase vojny malo okolo 200 obyvateľov. Za pomoc partizánom nacisti obec 18. marca 1945 prepadli a zavraždili 13 obyvateľov. Vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami. Po oslobodení Slovenska zvyšných obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice, do časti Fončorda, kde pre nich postavili domy na ulici Nové Kalište.

Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície a pamätné izby. V období normalizácie bol do Kališťa z Pamätníka SNP v Banskej Bystrici prenesený bronzový monument Obete varujú od Jozefa Jankoviča. Po roku 1989 sa toto dielo vrátilo na svoje pôvodné miesto.

Pamiatka na tragédiu spred 68 rokov

Expozície na Kališti spravuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici. V roku 1961 bolo toto miesto vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. Sú tam zrekonštruované dva domy, malá zvonička a základy zhorených obytných domov. Pripomínajú tragédiu, ktorá sa tam odohrala pred 68 rokmi.

V roku 2007 Múzeum SNP sprístupnilo v domoch novú expozíciu pod názvom Partizánska republika. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník. V roku 2008 Múzeum SNP sprístupnilo náučný chodník Kalištím. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené po celom areáli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM