Katarína Oravská Správy

Na námestí už zadarmo nezaparkujete: Čítajte, koľko zaplatíte

Za parkovanie na breznianskom námestí sa opäť platí. Dlho stojace autá brali miesta návštevníkom. Parkujúcim bez zaplatenia ešte zatiaľ pokuta nehrozí, dostanú upozornenie za stierač.

Ilustračný obrázok k článku Na námestí už zadarmo nezaparkujete: Čítajte, koľko zaplatíte
Foto: Katarína Oravská

Parkovanie na námestí v Brezne je od polovice marca opäť spoplatnené, vodiči platia 30 centov za každú začatú polhodinu. Ako vysvetlila asistentka primátora mesta Alena Šperková, dočasné zrušenie poplatku viedlo totiž k celodennému zaberaniu parkovacích miest, čo malo negatívny dosah na návštevníkov mesta. Podľa nej obmedzené kapacity na parkovanie v centre sú problémom takmer každého mesta a Brezno nie je výnimkou. „Počet áut pribúda a vodiči nemajú, kde počas dňa parkovať,“ dodala Šperková.

Vodičom, ktorí v súčasnosti parkujú bez zaplatenia, podľa slov riaditeľa Technických služieb v Brezne Tomáša Gaboňa zatiaľ pokuta nehrozí. Pracovníci Technických služieb nechávajú za stieračmi vozidiel oznam, v ktorom upozorňujú na zmenu. Ako podotkla Šperková, mnohí vodiči na upozornenie vôbec nereagujú. „Napriek tomu, že zatiaľ parkujúcim bez zaplatenia nehrozí sankcia, postupné uvádzanie poplatkov do praxe treba brať na vedomie a pri odstavení vozidla si zakúpiť lístok,“ dodala Šperková.

Elena Gregorová, vedúca odboru rozvoja mesta, stavebného poriadku a životného prostredia mestského úradu, informovala, že ani Brezno neobchádza problém „podlžnosti“ pôvodných výstavieb sídelných aglomerácií, kedy sa v rámci sídelného útvaru uvažovalo len o obmedzenom počte osobných automobilov. V prípade opätovného spoplatnenia parkovného ide o opatrenie smerujúce k efektivite využívania vybudovaných parkovacích plôch z dôvodu, že tieto plochy majú slúžiť na operatívne parkovanie návštevníkov mesta.

Nie teda na celodenné parkovanie jednotlivých áut, napríklad zamestnancov denne pracujúcich v priľahlých prevádzkach a inštitúciách. „Celú problematiku možného rozširovania plôch mesta na parkovanie osobných automobilov, najmä pri obytných domoch alebo v alternatíve parkovacích domov či záchytných parkovísk sídlisk a pod. bude potrebné systémovo riešiť už teraz ako východisko pre programovacie obdobie 2014 – 2020,“ dodala Gregorová. Podľa nej je viac ako jasné, že takéto rozširovanie pôjde na úkor terajších plôch verejnej zelene.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM