Katarína Oravská Samospráva

Na svete je komunitný plán sociálnych služieb: Takto chce mesto zabezpečiť kvalitný život všetkým občanom

Starnutie obyvateľov, pokles jeho počtu či vysoká nezamestnanosť. To všetko negatívne vplýva na sociálnu oblasť. Mesto vypracovalo komunitný plán sociálnych služieb. Cieľom je zabezpečiť určitú úroveň kvality života všetkým občanom.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je komunitný plán sociálnych služieb: Takto chce mesto zabezpečiť kvalitný život všetkým občanom
Zdroj: Webnoviny.sk

V novembri minulého roka začalo mesto pracovať na Komunitnom pláne sociálnych služieb mesta Brezna 2014 – 2020. Na jeho tvorbe sa podieľalo päť pracovných skupín, ktoré reprezentovali cieľové skupiny žijúce na našom území. Na verejných stretnutiach sa zúčastnilo 135 občanov a na pracovných stretnutiach celkovo 272 účastníkov. Koncom apríla bol návrh dokumentu predstavený verejnosti. K problematike sa však ešte môžete vyjadriť do polovice mája. Práve dovtedy môžete zasielať mestu svoje návrhy a pripomienky.

Stále málo

Od roku 2008 rastie počet výdavkov v oblasti sociálnych služieb. V roku 2007 vynaložilo mesto na sociálne služby 415 422 eur. V roku 2013 už 670 638 eur a tento rok sa predpokladá vynaloženie financií vo výške 676 113. V období od 2008 do 2013 je nárast výdavkov o viac ako 280 tisíc eur, čo je nárast o 67, 6 %. V roku 2013 bol priemerný výdavok 32, 33 eur na jedného obyvateľa. Čo je však stále málo. Aby sa Brezno vyrovnalo mestám vo vyspelých krajinách, tento výdavok by sa mal pohybovať na úrovni okolo 125 eur na jedného obyvateľa.

Cieľovými skupinami sociálnych služieb v Brezne sú občania bez prístrešia, seniori, zdravotne postihnutí občania, rodiny, deti a mládež, marginalizované rómske komunity. „Sociálne služby predstavujú špecializované činnosti, resp. súbory činností zameraných na prevenciu sociálneho vylúčenia zabezpečujúce pomoc fyzickej osobe a rodine,“ uvádza komunitný plán. Cieľom ja zabezpečiť určitú úroveň kvality života všetkým občanom.

Ako vyplýva zo socio-demografickej analýzy, počet obyvateľov klesá a starne. Obnova obyvateľstva je nízka. Tento trend pritom potvrdzujú aj prognózy do budúcna. Naše mesto patrí v rámci Slovenska k mestám s vyššou mierou nezamestnanosti. Nepriaznivý demografický vývoj má dopad na zdravotníctvo, sociálnu oblasť, školstvo, bytovú výstavbu, ekonomiku, zamestnanosť a pod.

Bezdomovci

Pozrime sa bližšie na cieľové skupiny sociálnych služieb v Brezne. Občania bez prístrešia – ich celkový počet sa odhaduje na 35 s postupným nárastom počtu. Hlavnými problémami sú nedostatočná spolupráca mesta s neziskovými organizáciami pracujúcimi s bezdomovcami, nedostatočné nástroje včasného podchytenia vzniku a prevencie bezdomovectva a nedostatok aktivít pre bezdomovcov.

Seniori

Najväčšou cieľovou skupinou a zároveň aj najprogresívnejšie rastúcou sú seniori. Za najzávažnejšie považuje pracovná skupina zabezpečenie širšej ponuky služieb a problém informovanosti o existujúcich možnostiach. Vo všeobecnosti však vnímajú seniori možnosti naplnenia svojich záujmom v súčasnosti ako postačujúce.

Zdravotne postihnutí

V meste je podľa dokumentu 1 091 občanov so zdravotným postihnutím, pričom ich počet postupne narastá. Najväčšími problémami sú podľa pracovnej skupiny nízka flexibilita a štruktúra poskytovaných služieb, nedostatočná informovanosť o existujúcich službách a nedostatok programov vhodných a dostupných pre zdravotne postihnutých, najmä deti, odsúvanie cieľovej skupiny na okraj spoločnosti.

Deti a mládež v ohrození

V súčasnosti je odhadovaná početnosť cieľovej skupiny ohrozené deti a mládež na viac ako 700 občanov vo veku 0 – 18 rokov. Za najzávažnejšie skupina považuje rapídny nárast závislostí u mladých ľudí, či je možné vnímať vo vzťahu k nedostatočnej prevencii sociálno-patologických javov a nedostatku informácii.

Rómovia

Poslednou cieľovou skupinou sú marginalizované rómske komunity. Veľkosť cieľovej skupiny je odhadovaná na približne 10 % počtu obyvateľov, čiže asi 2 000. Okrem integrovane žijúcich Rómov sa v meste nachádzajú koncentrované lokality – Predné a Zadné Halny, Mazorník a Stromová ulica a jedna segregovaná komunita žijúca v lokalite Hlavina. Ako najzávažnejšie vníma pracovná skupina problémy nárastu sociálno-patologických javov, najmä rast drogovo závislých a prostitúcie a zároveň veľký nárast odmietania rómskej komunity majoritným obyvateľstvom a rast diskriminácie.

Ciele mesta

Mesto si vymedzilo na najbližšie roky tieto ciele:

  • Zlepšenie systému informovanosti a poradenstva a jeho dostupnosti pre cieľové skupiny
  • Zriadenie komplexného integračného centra spoločného pre všetky skupiny občanov mesta
  • Zlepšenie spolupráce mesta a iných subjektov a podpory zo strany mesta
  • Zvýšenie úrovne sociálnych kontaktov cieľových skupín a ostatných obyvateľov mesta
  • Rozvíjanie dobrovoľníctva na podporu integrácie cieľových skupín do spoločnosti

Pri napĺňaní cieľom chce okrem vlastných financií mesto využiť aj granty, operačné programy či dary. Celý komuntný plán sociálnych služieb nájdete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM