Katarína Oravská Rôzne

Na toto sa vám zbehnú slinky: Veľkonočné jedlá nielen pre horehronských kúpačov, radia kuchári!

Najväčšie kresťanské sviatky a pohanské oslavy jari sú tu a s nimi otázka, čím zaplniť brušká. Inšpirujte sa moderne pripravenými pochúťkami, ktoré ale nestrácajú punc tradície slovenského veľkonočného stola.

Ilustračný obrázok k článku Na toto sa vám zbehnú slinky: Veľkonočné jedlá nielen pre horehronských kúpačov, radia kuchári!
Zdroj: Dnes24.sk

Neviete ešte čo budete variť? Rozmýšľate, že by ste vyskúšali niečo nové? Inšpirujte sa…

Údenina s pučiacou trávičkou

Jozef Bulla, jeden z dvoch prevádzkovateľov Hotela Zerrenpach v Osrblí, ktorý vo svojej reštaurácii ešte stále občas aj navarí, nám prezradil recept na tradičnú údeninu s hráškovým pyré.

„V recepte sa kombinuje tradičná údenina, obľúbená hlavne počas veľkonočných sviatkov s nádhernou jarnou zelenou farbou hráškového pyré, pripomínajúcu jarnú pučiacu trávičku. Jedlo je sýte a výdatné aj pre horehronských chlapov,“ opísal Bulla.

Ako pokračoval recept je jednoduchý a zároveň vynikajúci a tradične ho zaraďujú do jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov. Údené karí je možné nahradiť grilovaným údeným kolienkom.

Suroviny na 1 porciu:

  • Údené karé s kosťou 250 g
  • Cibuľa 100 g
  • Slanina prerastaná 70 g
  • Maslo 50g,
  • Smotana 30% 0,5 dl
  • Vývar z údeného karé- 1,5 dl
  • Zelený hrášok mrazený 200g
  • Čerstvá šalvia -zopár lístkov
  • Bobkový list, strúčik cesnak, čierne korenie
  • Toasty 2ks

Postup:
Svieže údené karé vložíme do hrnca s rozpučeným cesnakom, čiernym korením, bobkovým listom a soľou. Zalejeme vodou a varíme do polo mäkka. Hotové vyberieme na panvicu. Spolu s cibuľkou nakrájanou na pásiky a slaninkou opekáme na panvici do zlatista.

Vo vývare z karé jemne povaríme zelený hrášok, pridáme maslo smotanu, ešte raz mierne prehrejeme, pridáme natrhané lístky zo šalvie a mixujeme na hustú kašu tyčovým mixérom. Podľa chuti dochutíme soľou či zjemníme maslom. Na grile alebo toastovači si ugrilujeme toasty.

Hráškové pyré naservírujeme na tanier, položíme na vrch opečené karé so zlatistou cibuľkou a chrumkavou slaninkou a mierne polejeme výpekom. Ozdobíme pár lístkami čerstvej šalvie a podávame s voňavými hriankami. Dobrú chuť.

Výsledok pozrite v našej fotogalérii!

Kačacie prsia so sladkými zemiakmi

Kačacie prsia so špenátom s citrónovou trávou, maslovými batatovými zemiakmi a špargľou. Recept na túto veľkonočnú mňamku nám prezradil šéfkuchár Wellness Hotela Bystrá*** Marek Trangoš. Určite treba vyskúšať.

Suroviny na 4 porcie:

  • Kačacie prsia 800g
  • Špenát 600g
  • 2 polievkové lyžice nastrúhanej citrónovej trávy
  • Batatové zemiaky 600g
  • Zelená špargľa 400g
  • Maslo 200g
  • Olej 100ml
  • Smotana na varenie 100ml
  • Soľ, korenie, tymián
  • Menšia cibuľa 1kus
  • Cesnak 1strúčik

Postup:
Kačacie prsia mriežkovito narežeme na koži, osolíme, okoreníme a opekáme na panvici najskôr kožou dole asi 4 minúty z každej strany. Rozohrejeme rúru a prsia pečieme s tymiánom asi 10 minút pri 180 stupňoch.

Na polke masla a oleja speníme nadrobno nakrájanú menšiu cibuľku a pridáme špenát, dusíme ho asi 5minút. Potom pridáme smotanu nastrúhanú citrónovú trávu, cesnak a všetko rozmixujeme.

Ošúpané batatové zemiaky uvaríme v osolenej vode, po uvarení nakrájame, prípadne vyrežeme na požadované tvary a zľahka opražíme na malej teplote s maslom a olejom prípadne ešte osolíme podľa chuti.

Zelenú špargľu očistíme a umyjeme. Špargľu uvaríme vo vriacej osolenej vode a jemne orestujeme na masle. Servírujeme na tanier, pre efekt a zvýraznenie chuti môžeme k tomuto receptu pridať ešte omáčku demi glace. Dobrú chuť.

Aj túto pochúťku nájdete v našej fotogalérii!

Foto: Hotel Zerrenpach v Osrblí, Wellness Hotel Bystrá***

Veľkonočné jedlá nielen pre horehronských kúpačov, radia kuchári!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM