Katarína Oravská Správy

Najkrutejšie obdobie roka pre bezdomovcov: Brezniansky útulok je plne obsadený

Nie každý bude cez Vianoce doma. Niektorí svoj domov dávno stratili a blúdia ulicami. Bezdomovci sú naďalej problémom, o ktorý sa zaujíma aj mesto Brezno. Aké opatrenia pripravilo?

Ilustračný obrázok k článku Najkrutejšie obdobie roka pre bezdomovcov: Brezniansky útulok je plne obsadený

Mesto má zriadené tri zariadenia sociálnych služieb – útulok Nádej, nízkoprahové denné centrum a sezónnu ohrevovňu. Ako informovala asistentka primátora Alena Šperková, útulok má kapacitu 22 miest. Poplatok za ubytovanie činí 90 centov za noc. Aktuálne je plne obsadený. Nízkoprahové denné centrum poskytuje sociálne poradenstvo a okrem toho si tu klienti môžu pripraviť stravu a vykonať osobnú hygienu. Obe služby sú za poplatok 50 centov.

Ohriať sa je možné v sezónnej ohrevovni. Nachádza sa v budove útulku Nádej na Mládežníckej ulici, Mazorníkovo (oproti plavárni). Funguje od roku 2011 a je otvorená denne od 17.00 do 8.00. „Kapacita ohrevovne je okolo 6 – 7 miest na sedenie, čo sa po iné roky ukazovalo ako postačujúce,“ povedala Šperková.

Klienti musia dodržiavať domový a prevádzkový poriadok. „Domový poriadok upravuje aj zákaz požívania alkoholických nápojov či iných omamných látok. Taktiež sa riadime platným Všeobecne záväzných nariadením o podmienkach poskytovania sociálnych služieb v zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Brezna a ďalších sociálnych služieb,“ doplnila Šperková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM