Katarína Oravská Správy

Nájomné byty, amfiteátre či parkovacie domy: Mohli by byť v týchto lokalitách

Ako by sa mohlo mesto zmeniť za pár rokov? Kde by mohli byť postavené nové byty, domy, amfiteátre či tržnice? Ako by sa mohlo v meste skvalitniť bývanie? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Nájomné byty, amfiteátre či parkovacie domy: Mohli by byť v týchto lokalitách
Zdroj: TASR

Včera sme vás informovali o tom, ako dopadlo schvaľovanie Koncepcie rozvoja bývania mesta Brezno na obdobie 2014 – 2020. Dnes sa pozrieme konkrétne na to, čo bolo v rámci koncepcie naplánované.

Tu by mohli byť nové nájomné byty

Rozvoj bývania by sa v našom meste podľa koncepcie, ktorú poslanci zobrali na vedomie, ale neschválili mal uberať dvomi smermi – výstavbou a podporou výstavby bytov a súkromného bývania a podporou kvality už existujúceho bývania, a to formou dobudovávania občiansko-kultúrnych prvkov v nadväzujúcich priestoroch na bývanie, ako sú detské ihriská, amfiteátre, oddychové a relaxačné mikto zóny.

Koncepcia uvádza aj podrobnejšiu špecifikáciu cieľov uvedením jednotlivých foriem možností bývania a možností kvality bývania vo väzbe na územný plán mesta a typy lokalít.

Jedným z cieľov v rozvoji bývania je výstavba nájomných (komunálnych) bytových domov. Byty bežného štandardu by mohli byť postavené na Mazorníkove či na sídlisku Západ. „Najväčší predpoklad na možnosť výstavby nových bytových domov predstavuje lokalita mestskej časti Mazorníkovo,“ uvádza koncepcia rozvoja bývania. V danej lokalite je možnosť napojenia sa na existujúcu infraštruktúru. Na sídlisku je možná výstavba troch bytových domov. Takto by mohlo byť novovytvorených 128 bytových jednotiek. Predpoklady a potenciál pre výstavbu nového bytového domu predstavuje aj sídlisko Západ a Stred. Byty nižšieho štandardu – formou regulovaného bývania by zas mohli byť v Zadných Hálnach a v sektore Drábsko – Košíkovo – Šimunička. Súkromné bývanie by mohlo byť v lokalitách Vrchdolinka a Kasárne.

Toto by skvalitnilo bývanie v meste

K skvalitneniu bývania by prispelo budovanie detských ihrísk, parkovacích plôch či mini zón v rámci ktorých by sa multifunkčne využil priestor pre relax, športové a pohybové aktivity obyvateľov. Koncepcia uvádza, že na Mazorníkove by mohlo byť postavené obchodné centrum. Tiež parkovací dom, resp. odstavná plocha, tržnica a prírodných amfiteáter. Parkovací dom je naplánovaných aj v centre mesta. Na Bujakove by mohli vyrásť amfiteáter a tržnica. Hronská ulici, čiže nábrežie Hrona je naplánované ako oddychová zóna so športoviskami.

Ku kvalite bývanie prispieva aj stav verejnej zelene. Mesto preto plánuje kompletne rekonštruovať existujúcu zeleň, vrátane dovysadenia uličných lemov zelene miestnych komunikácií. Takto by sa eliminovala prašnosť a hlučnosť. Taktiež by zeleň opticky izolovala a chránila priestory bývania pred žiarením. Okrem rekonštrukcie a výsadby zelene by mohli vzniknúť v Brezne aj dažďové záhrady v priestoroch sídlisk. Tie by vytvárali prirodzenú mikroklímu, znižovali prašnosť z dopravy a zadržiavali zrážkovú vodu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM