Katarína Oravská Samospráva

Narýchlo zvolané zastupko kvôli mostu v Bujakove: Koľko mesto zaplatí za neplánovanú akciu?

Poslanci schválili spolufinancovanie mosta v Bujakove. Akcia to však nebola plánovaná. Vo februári schválila na most dotáciu vláda. Zvyšok doplatí výrobca obálok, do ktorého spoločnosti je most prístupovou cestou a naše mesto, ktorého je most majetkom.

Ilustračný obrázok k článku Narýchlo zvolané zastupko kvôli mostu v Bujakove: Koľko mesto zaplatí za neplánovanú akciu?
Foto: Katarína Oravská

Breznianski poslanci schválili spolufinancovanie cestného mosta cez rieku Hron v Brezne v časti Bujakovo. Most, ktorý je majetkom mesta, je prístupovou cestou do spoločnosti Harmanec-Kuvert, ktorá patrí medzi jedného z najväčších výrobcov obálok v Európe. Celkové náklady na most sa pohybujú okolo 900 000 eur. Vláda dala dotáciu 600 000 eur. Peniaze odklepla na februárovom výjazdovom rokovaní v našom kraji.

Harmanec-Kuvert taktiež rozbieha investičnú akciu rozšírenia výroby a výstavby distribučného a logistického centra. Nebrzdiť tento proces bol tiež jeden z dôvodov, prečo bolo podľa breznianskeho primátora Tomáša Abela narýchlo zvolané zastupiteľstvo. Hlavným dôvodom, prečo bolo potrebné sa mostom ihneď zaoberať je však jeho havarijný stav. Pôvodný most totiž nie je spôsobilý prejazdu pri záťaži, ktorá vznikne pri rozširovaní výroby.

„Potrebujeme dostatok času, aby sme dokázali zrealizovať investičnú akciu do konca roka, aby most bol užívateľný minimálne už tento rok,“ povedal Abel.

Mesto bude podľa schváleného uznesenia, za ktoré hlasovalo všetkých 14 prítomných poslancov, z vlastných zdrojov spolufinancovať realizáciu mosta vo výške 33% z rozdielu medzi celkovými investičnými nákladmi a dotáciou štátu 600-tisíc eur, maximálne však do výšky 100-tisíc eur. Zvyšok má podľa dohody doplatiť Harmanec-Kuvert.

Ako priblížil viceprimátor Ján Králik, spolufinancovanie nastavili na základe existujúcich údajov z projektovej dokumentácie z roku 2014, ktorá hovorí o celkových nákladoch v sume 900-tisíc eur. Radnica však predpokladá, že vysúťažená cena bude nakoniec nižšia, a to už len z toho dôvodu, že z projektu boli vyhádzané všetky nepotrebné objekty, ako lávka či chodník. Pre cyklistov a peších totiž zostane pôvodný most s tým, že sa samozrejme, staticky zabezpečí.

Tieto financie pritom podľa primátora nezahrnuli do tohtoročného rozpočtu a ani tak robiť nebudú. Ako vysvetlil, so spoločnosťou Harmanec-Kuvert sa dohodli, že ak bude potrebné vynaložiť peniaze z našej strany už tento rok, dá ich Harmanec-Kuvert a mesto dofinancuje posledné faktúry, ktoré by mali prísť v priebehu budúceho roku. Ako Abel dodal, pokúšajú sa získať aj ďalšie prostriedky z dotácií, zatiaľ to však je ešte len v rovine riešenia.

„Hľadáme, čo najviac možností, aby cena bola čo najnižšia, nemáme dostatok prostriedkov aj na túto akciu, nebola plánovaná,“ uviedol Abel.

Narýchlo zvolané zastupko kvôli mostu v Bujakove
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM