Katarína Oravská Rôzne

Návštevnosť breznianskeho kina Mostár: Ktorý film dokázal prilákať najviac divákov?

Breznianske kino premietlo v minulom roku 39 filmov. Do sály prilákalo najmä detského diváka. Vieme, na ktorý film prišlo najviac Brezňanov. Svitá však na lepšie časy. Ak pôjde všetko podľa plánu, do leta by malo byť kino zdigitalizované, čo by sa malo prejaviť aj na návštevnosti.

Ilustračný obrázok k článku Návštevnosť breznianskeho kina Mostár: Ktorý film dokázal prilákať najviac divákov?
Foto: Katarína Oravská

V minulom roku prišlo do kina Mostár 2181 divákov, z toho 1069 na školské predstavenia. Ako uviedla programová a kultúrna referentka Mestského kultúrneho strediska Brezno Janka Tajbošová, v roku 2014 premietli 39 filmov a odohrali 48 predstavení, keďže kinosála slúži ako viacúčelová sála.

Najúspešnejšie filmy

„Najúspešnejšie filmy boli Cesta za vianočnou hviezdou (detský) 280 divákov, Veľká oriešková lúpež (detský) 105 divákov, Trabantom až na koniec sveta (večerný) 92 divákov a Opri rebrík o nebo (večerný) 83 divákov,“ vymenovala Tajbošová.

Čo sa týka predstavení, najviac divákov (396) prilákala komédia Štyria na kanape a predstavenie Fíha tralala určené pre deti (386 divákov).

Ako z plánov na tento rok prezradila Tajbošová, chystá sa divadelné predstavenie Radošinského naivného divadla. Tešiť sa však môžete aj na koncert Fragile s Richardom Müllerom. Pre detského diváka sú pripravené programy Smejko a Tanculienka k MDD v rámci Dní mesta a Nedele pre najmenších – bábkové divadelné predstavenia počas Breznianskeho kultúrneho leta.

Kino zdigitalizujú

Kino Mostár čaká prerábka. Jeho digitalizácia je už totiž hotová vec a ak všetko pôjde podľa plánu, stihnúť sa má do konca leta. Mesto si od toho sľubuje nárast počtu predstavení o 100% a tržieb o 300%. Návratnosť investície predpokladá do siedmich rokov.

Projekt zahŕňa základnú zostavu pre digitálne kino, čiže projektor, kinoserver, univerzálnu vstupnú jednotku z dotácie a vlastných zdrojov. Zvukovú techniku a ostatné potrebné súčasti z pôžičky od Audiovizuálneho fondu (AVF). Celkové výdavky predstavujú sumu 107 814 eur. Výška dotácie z AVF je 30-tisíc eur. Z vlastných zdrojov musí mesto zafinancovať 10 782 eur. Pôžička z AVF je vyčíslená na 67 032. Jej celková výška bude upravená AVF po zúčtovaní dotácie.

Čítajte viac:

Filmové novinky, športové prenosy či vlastný web: Aj toto má priniesť digitalizácia breznianskeho kina

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM