Kristína Kožiaková Správy

Nelichotivé správy od záchranárov: Pozrite, koľkokrát zasahovali na Chopku a v Jasnej!

Horská záchranná služba vyšla na svetlo s hrozivou štatistikou. Zásahov na Chopku a v lyžiarskom stredisku Jasná mali počas zimnej sezóny ako maku. Dominovali hlavne zranenia na svahu.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivé správy od záchranárov: Pozrite, koľkokrát zasahovali na Chopku a v Jasnej!
Zdroj: TASR

Počas uplynulej zimnej sezóny prišlo o život na horách až 19 ľudí, čo predstavuje nárast až o 171 percent oproti sezóne 2014/2015, kedy ich bolo sedem. Horská záchranná služba (HZS) najčastejšie zachraňovala Slovákov a Poliakov. Informoval o tom riaditeľ HZS Jozef Janiga.

„Nárast všetkých úrazov predstavuje 7,68 percent. V zimnej sezóne máme mierny pokles ťažkých úrazov, ale rapídne narástol počet tých smrteľných. Dominujú najmä lyžiarske úrazy,“ uviedol Janiga. Zároveň zdôraznil, že čo sa týka vyhodnotenia podľa úrovne zranení, tak žiadnych a ľahkých úrazov je množstvo.

„Vysoké číslo je aj pri smrteľných úrazoch. Dominovali najmä zranenia na lyžiarskych svahoch v Nízkych Tatrách, v strediskách Chopok a Jasná, kde na lyžiarskych tratiach zasahovali záchranári viac ako 1000-krát,“ povedal riaditeľ HZS.

Pomôcť podľa riaditeľa HZS by mal aj špeciálny záchranný modul, schválený v januári 2016. „Projekt bude spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 3,17 milióna eur. Pomôže pri pátraní po nezvestných osobách, pri vyhľadávaní zavalených alebo zasypaných obetí a ich záchrane,“ informoval Janiga.

Stredisko Jasná na Chopku sa rozrastá a na nasledujúcu sezónu pribudne nová lanovka. To však znamená aj potenciálny nárast počtu lyžiarov a s tým spojené riziká úrazov.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM