Katarína Oravská Samospráva

Niektoré časti mesta stále bez kanalizácie: Poslanci navrhli konkrétny plán, radnica má termín!

S projektom kanalizácie Vrchodlinky, ktorý sa má zrealizovať ešte tento rok, má byť mesto odkanalizované na viac ako 90%. Mesto chce riešiť aj zvyšok, pozrite ako.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré časti mesta stále bez kanalizácie: Poslanci navrhli konkrétny plán, radnica má termín!
Foto: Slávka Kellová

Breznianski poslanci riešili žiadosť o vypracovanie projektovej dokumentácie ku kanalizácii Halny – Bujakovo. Ako uviedla pri svojom návrhu mestská poslankyňa Mária Majerčíková, mestské časti Halny a Bujakovo sú spolu s Rohoznou poslednými časťami mesta, kde nie je vybudovaná kanalizácia.

Najvyšší čas

„Keďže rodinné domy v týchto častiach mesta stáli skôr ako v iných, kde kanalizácia už bola robená, je, myslím si, najvyšší čas, aby sme sa zaoberali kanalizáciou aj v tejto časti mesta, lebo na niektorých uliciach je situácia kritická. Obzvlášť v letných mesiacoch sa šíri v okolí domov zápach, na niektorých miestach dokonca splašky tečú po ulici,“ uviedla Majerčíková.

Ako tiež pokračovala, predovšetkým pre starších občanov je finančne neúnosné čistiť pravidelne septiky prostredníctvom fekálnych vozov. Podľa vedúceho investičného odboru Petra Iľanovského, už začali v tejto veci konať a spracovali podklady.

„Celková dĺžka kanalizácie, len hlavných zberačov, vychádza okolo 8,5 km. Prieskum trhu, ktorý sme vykonali ukázal, že reálne náklady, nie vysúťažené, ale cenníkové na tieto projektové dokumentácie sa vedia vyšplhať v rozsahu 85-tisíc až 100-tisíc eur, ale to už obsahuje všetky časti dokumentácie,“ povedal Iľanovský.

Ako ozrejmil Iľanovský, výzvy na kanalizácie sú nastavená tak, že o dotácie sa môžu uchádzať žiadatelia, ktorý nemajú odkanilizovaných 85% plochy mesta. Brezno sa pritom s projektom kanalizácie Vrchdolinky dostáva až na úroveň cez 90%. Ako povedala Majerčíková, môžu sa však zapojiť do výziev zameraných na marginalizované rómske komunity, keďže v týchto častiach mesta žije veľké percento týchto obyvateľov.

Rozdeliť na časti

Pred miesiacom dostali na riešenie situácie s kanalizáciou sľub obyvatelia Mazorníka od samotného primátora Tomáša Abela aj jeho zástupcu Jána Králika. Ide totiž o obyvateľov ulíc Potočná, Poľná, Hlboká, Cesta osloboditeľov, IBV Rovne, Vrchdolinka, ktorí boli opomenutí v rámci aktuálneho projektu odkanilizovania týchto území.

„Budeme sa snažiť spracovať štúdiu na všetky časti mesta, ktorá ešte nie sú odkanalizované,“ pripomenul Králik aj teraz. Ako dodal, rozdelilo by sa to do stavebných objektov podľa možností čerpania zdrojov. „Projekt musí byť pripravený takým spôsobom, aby sa dali jednotlivé časti realizovať samostatne a neovplyvňovali sa navzájom, aby sme neboli neúspešný pri žiadostiach,“ dodal Králik.

Po diskusiu 16 poslancov zo 17 prítomných zahlasovalo za pozmenený návrh. Uložili tak Mestskému úradu Brezno v termíne do 30. júna spracovať projektovú štúdiu k vodovodu a kanalizáciám zatiaľ neriešených mestských častí a ulíc a informovať mestské zastupiteľstvo. Jeden poslanec sa zdržal hlasovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM