Nicole Regecová Rôzne

Nové INFO o príjmoch a výdavkoch v kraji: Koľko míňame na potraviny či alkohol?

Otázku financií rieši denne každý. Teraz vám prinášame najnovšie zistenia Štatistického úradu o príjmoch a výdavkoch v Banskobystrickom kraji. Na čo míňame najviac?

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o príjmoch a výdavkoch v kraji: Koľko míňame na potraviny či alkohol?
Zdroj: TASR

Zo spracovaných štatistických údajov ŠÚ SR za rok 2015 vyplýva, že v Banskobystrickom kraji tvorilo domácnosť v priemere 2,72 člena. Priemerný ročný čistý peňažný príjem na jedného člena domácnosti dosahoval výšku 5 051 eur a čisté peňažné výdavky 4 105 eur. Rozdiel medzi týmito čiastkami tak predstavoval 946 eur na osobu a rok.

V porovanní s inými

V porovnaní s ostatnými krajmi Slovenska sa radí Banskobystrický kraj vo výške čistých peňažných príjmoch na 4. miesto. Najvyššie čisté peňažné príjmy na jedného člena domácnosti boli v Bratislavskom kraji (6 649 eur). No rovnako aj najvyššie čisté peňažné výdavky zaznamenali v Bratislavskom kraji. Tie predstavovali hodnotu 5 235 eur na osobu a rok.

Čisté príjmy zo zamestnania v Banskobystrickom kraji tvoria 56,1 %, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje hodnotu 2 831 eur. Sociálne príjmy (starobné dôchodky, iné dôchodky, dávky v chorobe, podpora v nezamestnanosti, dávky sociálnej pomoci, peňažná pomoc rodinám s deťmi a iné sociálne príjmy) tvorili 29,4 % (1 484 eur).

Najmenej na vzdelávanie

Z čistých peňažných výdavkov tvorili spotrebné výdavky (87,9 %), čiže 3 608 eur. V spotrebných výdavkoch domácností najvyššie položky boli na bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá vo výške 834 eur (23,1 %) a taktiež na potraviny a nealkoholické nápoje vo výške 775 eur (21,5 %). Výdavky na dopravu predstavovali hodnotu 478 eur (13,2 %),

Na rozličné tovary a služby sme priemerne míňali 282 eur (7,8 %), výdavky na rekreáciu a kultúru tvorili 261 eur (7,2 %) a na nábytok, bytové vybavenie a bežnú údržbu domu 206 eur (5,7 %). Pošty a telekomunikácie predstavovali 201 eur (5,6 %) a výdavky na odievanie a obuv 170 eur (4,7 %).

Na hotely, kaviarne a reštaurácie pripadalo 166 eur (4,6 %). Výdavky na alkoholické nápoje a tabak tvorili 106 eur (2,9 %). Pričom na zdravie sme minuli 103 eur (2,9 %) a na vzdelávanie len 26 eur (0,7 %).

Oproti roku 2014 stúpla väčšina výdavkov. Najviac vzrástli výdavky na dopravu, nábytok, bytové vybavenie a bežnú údržba bytu a výdavky na vzdelávanie. Pokles bol zaznamenaný vo výdavkoch na potraviny a nealkoholické nápoje, výdavky na alkoholické nápoje a tabak, výdavky na zdravotníctvo a najväčší pokles sa preukázal vo výdavkoch na hotely, kaviarne a reštaurácie.

Čítajte tiež:

Slovná prestrelka. Kotleba sa v krajskom parlamente pohádal s poslancom

Zatočte s nudou s PREHĽADOM na týždeň. Vo Zvolene a okolí sa máme na čo tešiť

Foto: ilustračné

Zdroj: Štatistický úrad SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM