Katarína Oravská Samospráva Samospráva

Nové informačné centrum v Brezne nebude: Poslanci zmietli návrh zo stola

Nový žiadateľ chcel súčasnú turisticko-informačnú kanceláriu v podstate povzniesť na vyššiu úroveň. Jeho žiadosť síce poslanci zobrali na vedomie, ale to je tak asi všetko. Nájom lukratívnych priestorov na námestí mu neschválili.

Ilustračný obrázok k článku Nové informačné centrum v Brezne nebude: Poslanci zmietli návrh zo stola
Zdroj: TASR

Na pondelkovom mestskom zastupiteľstve neprešla žiadosť oblastnej organizácie cestovného ruchu – Nízke Tatry Juh o prenájom priestorov na námestí v Brezne, kde aktuálne sídli turisticko-informačná kancelária (TIK). Organizácia tu chcela prevádzkovať taktiež turisticko-informačné centrum, ale podľa nej na vyššej úrovni. Priestory si chcela prenajať na 5 rokov za euro ročne. Mesto malo pritom aj ušetriť.

V súčasnosti predstavujú náklady mesta na TIK približne 27-tisíc eur. Oblastná organizácia Nízke Tatry Juh, združenie cestovného ruchu Klaster Horehronie, ktorého je mesto členom požadujú od Brezna členský príspevok vo výške 15-tisíc eur ročne. Tieto financie sa pritom mali využiť na chod informačného centra a na rozvoj regiónu. Teoreticky by tak mesto ušetrilo okolo 12-ticíc eur.

Po šestnástej sa zavrie celé mesto

Oblastná organizácie mala v pláne upraviť otváraciu dobu, aby bolo infocentrum k dispozícii aj mimo pracovného dni a aj vo večerných hodinách. Chcela vytvoriť partnerskú spoluprácu medzi organizáciou a podnikateľskými subjektmi, čím sa mala zvýšiť kvalita poskytovaných služieb, ktoré by organizácia koordinovala. Pred infocentrom si predstavovala rôzne kultúrne prezentácie.

„Lyžiarske vleky sa zavrú o 16.00 a vtedy sa zavrie aj celé Brezno a už tu nie je absolútne nič. Na to potrebujeme informačné centrum, aby tu bola osoba, ktorá bude spájať podnikateľské subjekty a vytvorí kultúrno-spoločenské podujatia,“ obhajoval zámer Oblastnej organizácie cestovného ruchu Nízke Tatry Juh jej výkonný riaditeľ Milan Gemzický.

Priemysel na Horehroní nevstane z popola

Mestská poslankyňa Petra Dzurmanová sa v rozprave k tomuto bodu na zastupiteľstve vyjadrila, že by si mesto TIK nemalo púšťať. Podľa jej slov nevidí činnosť Klastra v prospech mesta, ten sa skôr zameriava na celý región.

Podľa breznianskeho primátora však samotné mesto či samotná obec nedosiahne nič, a preto sa musia spájať a vytvoriť takú ponuku pre turistov, aby ich pritiahli. „Samotné mesto nie je schopné vytvoriť toľko aktivít, aby boli turisti týždeň dva zatvorení v len v Brezne,“ povedal Jaroslav Demian.

Návrh v rámci rozpravy podporila aj poslankyňa Mária Majerčíková. „Žiadny priemysel na Horehroní len tak neoživíme. Jediná oblasť, kde môžeme pre obyvateľov vytvoriť pracovné miesta je cestovný ruch.“

Mestskí poslanci zobrali žiadosť oblastnej organizácie cestovného ruchu Nízke tatry Juh na vedomie. Nájom jej však neschválili. Na schválenie uznesenia bola potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov. Z 21 poslancov bolo prítomných 14. Siedmi sa hlasovania zdržali a siedmi boli za.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM