Katarína Oravská Samospráva

Nové uznesenie poslancov čelilo kritike jedného z nich: Témou boli opäť členovia komisií

V novom uznesení poslanci vymedzili, kto nemôže byť členom komisie. Jednému z poslancov sa zdali pravidlá prísne. Vysvetlil prečo.

Ilustračný obrázok k článku Nové uznesenie poslancov čelilo kritike jedného z nich: Témou boli opäť členovia komisií
Foto: Katarína Oravská

Poslanci schválili rokovací poriadok komisií. Niekoľko zmien navrhol mestský poslanec Andrej Barančok. Jasne sa nimi vymedzilo, kto nemôže byť členom komisie.

Členom komisie nemôže byť podľa nového uznesenia fyzická osoba, podnikateľ či konateľ, voči ktorej mesto eviduje pohľadávky po lehote splatnosti, daňové a nedaňové nedoplatky. Poslanci sa uzniesli, že to nemôže byť ani ten, čo má ekonomickú výhodu (dotácie, príspevky, predaj a prenájom majetku vo vlastníctve mesta a jeho organizácie alebo spoločnosti s majetkovou účasťou mesta Brezna a pod.).

Návrh tiež hovorí o tom, že ak člen komisie bude bez ospravedlnenia trikrát chýbať, alebo sa nezúčastní na činnosti komisie dlhšie ako 3 mesiace alebo v 50% za celý rok, predseda komisie je povinný podať návrh na jeho odvolanie.

Mestský poslanec Milan Macuľa nesúhlasil, aby boli z komisie vylúčení podnikatelia na základe pohľadávok. Podľa neho podnikatelia môžu byť čiastkovými konateľmi vo viacerých spoločnostiach a môže sa stať, že v niektorej vznikne dlh, hoci len deň po splatnosti.

„Preštudujem si neplatičov mesta a zistím, že sú tam aj členovia komisií. Akú legitimitu rozhodovať o majetku mesta majú takíto ľudia, ktorá zjavne nevedia hospodáriť s vlastným majetkom,“ vysvetlil Barančok s tým, že ako poslanci sa opierajú práve o rozhodnutia komisií.

Komisie majú poradnú, kontrolnú a iniciatívnu funkciu. Ako poradný orgán vypracovávajú stanoviská k prerokovaným materiálom, k dôležitým otázkami života mesta. Dávajú tiež návrhy na riešenia záležitostí patriacich pod ich oblasť pôsobenia (iniciatívna funkcia). Tiež kontrolujú plnenie uznesení zastupiteľstva, kontrolujú majetok mesta a investičnú a podnikateľskú činnosť mesta.

Čítajte tiež:

Funkcie predsedov odklepnuté: 8 mien, ktoré budú v Brezne šéfovať komisiám

Členovia komisií v Brezne sú už známi: Pozrite si, ktoré mená kde figurujú…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM