Katarína Oravská Rôzne

Ocenený Matej Kán: Svojich žiakov učil úcte k práci a rozvíjal kultúru v našom meste

Rodený Bacúšan Matej Kán zasvätil svoj život učeniu a kultúre. Svojich žiakov učil úcte k práci. Podieľal sa na vzniku Horehronského múzea a výstavbe viacerých pamätníkov padlým vojnovým hrdinom. Náš primátor mu udelil ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Ocenený Matej Kán: Svojich žiakov učil úcte k práci a rozvíjal kultúru v našom meste
Foto: Katarína Oravská

Primátor mesta udelil Cenu primátora mesta Brezna za minulý rok Matejovi Kánovi za rozvoj kultúry v meste Brezne a regióne Horehronia a za šírenie dobrého mena mesta.

Matej Kán sa narodil v roku 1932 v Bacúchu, kde prežil spolu s piatimi súrodencami detstvo. Jeho snom bolo stať sa lekárom a zachraňovať ľudské životy. Po prvom ročníku však musel medicínu opustiť. Jeho rodnú dedinu totiž postihol veľký požiar a prišiel o otca. Stal sa teda pedagógom a popritom sa venoval divadlu, či už ako herec alebo režisér. Divadlu sa venoval aj počas základnej vojenskej služby.

Učil na základnej škole v Polomke či Podbrezovej. V roku 1959 ho vymenovali za okresného inšpektora pre kultúru v Brezne. Vďaka tejto pozícii mohol aktívne participovať na vzniku Horehronského múzea. Snažil sa, aby sa nezabúdalo na obete fašistických represií. Podieľal sa na výstavbe niekoľkých pamätníkov. V pedagogickej činnosti pokračoval na základnej deväťročnej škole Pionierka 2. Svojich žiakov učil úcte k ľudskej práci v duchu hesiel: Najprv je práca, pot a mozole, až potom voňavý chlebík na stole alebo len jedna kôrka v koši hodená je práca ľudských rúk zmarená. V Brezne sa zapájal do rôznych kultúrno-spoločenských akcií, angažoval sa v ochotníckom divadle, bol dlhoročným predsedom organizačného výboru Chalupkovho Brezna. Na jeho prípravu dozeral 24 rokov. V roku 1978 bol vymenovaný za riaditeľa základnej školy v Banskej Bystrici. Z Brezna sa teda aj s manželkou a tromi deťmi presťahovali do krajského mesta.

Za angažovaný prístup v oblasti školstva a kultúry ako aj zachovávanie historického odkazu SNP a odboja Slovákov proti fašistickej okupácii získal mnohé ocenenia, ako Medaila M. R. Štefánika prvého stupňa udelená ústrednou radou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Cena primátora mesta Brezna, ktorú si prevzal v roku 1999.

Matej Kán
4
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM