Katarína Oravská Krimi

Odsúdený stavebník z kauzy Osrblie odmietol pred súdom vypovedať: Nechce si privodiť trestné stíhanie

Druhý deň hlavného pojednávania s bývalým poradcom expremiérky Ivety Radičovej Martinom N. a bývalým veľvyslancom Igorom L. dnes mal začať výsluchom podnikateľa Petra Kňazíka. Podľa obžaloby dal 30 000 eur za to, že obaja obžalovaní vybavili dotáciu na dostavbu biatlonového areálu v Orsblí.

Ilustračný obrázok k článku Odsúdený stavebník z kauzy Osrblie odmietol pred súdom vypovedať: Nechce si privodiť trestné stíhanie
Zdroj: TASR

Kňazík, ktorého firma mala v areáli stavať, však na súde vypovedať odmietol. „Už som bol dvakrát vypočutý vyšetrovateľom, nechcem na tom nič meniť. Štát mi dlží peniaze za práce, ktoré som vykonal v areáli v Osrblí, nikoho to nezaujíma,“ povedal sudcovi Kňazík. „Môžete napísať do zápisnice, že odopieram vypovedať z dôvodu, že by som si privodil trestné stíhanie, hoci ho už mám a som právoplatne v tejto veci odsúdený,“ dodal. Kňazíka v tejto kauze už odsúdili trestným rozkazom na podmienečný trest.

Prokurátor chcel, aby sa na dnešnom pojednávaní prečítala jeho výpoveď z prípravného konania. S tým však nesúhlasil obhajca Martina N. a zdôvodnil to rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého to procesne nie je možné. „V prípade, ak sa bývalý obvinený dostal do procesného postavenia svedka, nie je možné čítať jeho výpoveď z prípravného konania vykonanú v procesnom postavení obvineného,“ povedal advokát Dušan Ivan. Sudca súhlasil s názorom obhajcu. Rozdiel medzi výpoveďou svedka a obvineného pred súdom je napríklad v tom, že svedok musí hovoriť pravdu.

Ďalší svedkovia sú predvolaní na 13.00 h. Ide o bývalého štátneho tajomníka na ministerstve financií Vladimíra Tvarošku a bývalého poslanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša. Súd chcel dnes pôvodne vypočuť aj Pavla Prečucha, údajného sprostredkovateľa úplatku. Ten však vopred informoval súd, že bude v zahraničí a avizoval, že vypovedať aj tak nebude. Rovnako ako Kňazík už v tomto prípade prijal podmienečný trest. Obvinení pred súdom vypovedali v utorok. Martin N. poprel, že by pre dotáciu na biatlonový areál niekoho ovplyvňoval, Igor L. zase tvrdil, že 30 000 eur, ktoré mu priniesli Kňazík s Prečuchom, bola odmena za poradenstvo.

Martin N. a Igor L. sú obžalovaní z toho, že od podnikateľa Kňazíka a sprostredkovateľa Prečucha prijali v júli 2011 úplatok vo výške 30 000 eur v súvislosti s vybavením dotácie 300 000 eur z Úradu vlády SR na dokončenie pozastavenej prestavby biatlonového areálu. Prisľúbiť mali aj vybavenie dotácie z ministerstva školstva. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov. Na prestavbu a rekonštrukciu Národného športového areálu v Osrblí bolo vyčlenených spolu 1,6 milióna eur z ministerstiev školstva a rezervy predsedníčky vlády. Bývalého veľvyslanca SR v Keni Igora L. zadržala polícia koncom júla 2011 pri preberaní označených bankoviek v hodnote 30 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM