Katarína Oravská Kultúra

Okolo 2-tisíc študentov zo 4 krajín tancovalo na breznianskom námestí zoznamovací tanec

Približne 2 000 ľudí, najmä školákov, sa stretlo včera na námestí. Nešlo pritom len o stretnutie tunajších študentov, ale aj zahraničných. A prečo sa stretli? Aby spoločne zatancovali mazúrku.

Ilustračný obrázok k článku Okolo 2-tisíc študentov zo 4 krajín tancovalo na breznianskom námestí zoznamovací tanec
Foto: Katarína Oravská

Okolo 2 000 breznian­skych, rakúskych, nemeckých a nórskych študentov prišlo včera na naše námestie s jasne stanoveným cieľom – hromadne zatancovať zoznamovací tanec – mazúrku. A podarilo sa im to. Študenti takto netradične oslávili Deň Európy. Záštitu nad podujatím prebral primátor Brezna. Aj on sám sa zapojil do tancovania. „Toto námestie je práve určené na takého podujatia. Dneska na tomto námestí je vidieť, že Európa a Európania majú k sebe veľmi blízko a bodaj by bolo viac takýchto podujatí, aby sme sa v rámci Európy mohli stretávať a poznávať,“ povedal Jaroslav Demian.

Tancovali všetky vekové kategórie

Podujatie vzniklo na základe projektu tancujPD.eu, ktorého autorom je Obchodná akadémia Prievidza. Študentom breznianskej Hotelovej a Obchodnej akadémie sa projekt zapáčil natoľko, že sa doňho rozhodli zapojiť. Spolu s mestom a Fáber Dance School sa teda podarilo zorganizovať jedinečnú akciu aj v našom meste. Brezno sa tak pripojilo k mestám Prievidza, Zvolen, Dolný Kubín, Senica na Hané, ktoré mazúrku hromadne tancovali v máji tohto roka. K tancovaniu sa pridali aj všetky breznianske základné školy vrátane základnej školy v Polomke.

Cieľom podujatia bolo dosiahnuť účasť všetkých vekových kategórií, čo sa aj podarilo. Tancovali všetci od tých najmenších žiačikov cez študentov stredných škôl až po seniorky z Denného centra Prameň. Práve posledné menované si pripravili zaujímavé kostýmy, začo boli ocenené ako najoriginálnej­ší tím.

Poľsky ľudový zoznamovací tanec

Napriek chladnému počasiu bolo na tvárach zúčastnených vidieť úsmevy. Finálovému tancu predchádzala dôkladná príprava pod vedením lektorov z Fáber Dance School na čele s Jurajom Fáberom.

Tanec mazúrka, ktorý sa hromadne tancoval je poľských ľudovým tancom a vznikol v 17. storočí. Od nepamäti sa údajne tento tanec považoval za zoznamovací. Čo je aj hlavný dôvod, prečo ho organizátori využili ako prostriedok na diskusiu, aby sa generácie, a to nielen z jednej krajiny spolu rozprávali aj pomocou tanca a vzájomne si vymieňali svoje názory a schopnosti.

Brezno tancuje mazúrku
1
Galéria
Brezno tancuje mazúrku
39
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM