Kristína Kožiaková Kultúra

Ondrejský jarmok sa otvorí netradične: Pozrite KOMPLETNÝ PROGRAM, čo všetko nás čaká

Ondrejský jarmok sa tento rok otvorí inak ako za posledné roky. Organizátori stavili na tradíciu. Pozrite si celý program.

Ilustračný obrázok k článku Ondrejský jarmok sa otvorí netradične: Pozrite KOMPLETNÝ PROGRAM, čo všetko nás čaká
Foto: Katarína Oravská

Tradičný Ondrejský jarmok, ktorý sa koná v Brezne už po 527.krát bude mať netradičné otvorenie.

Oficiálne otvorenie jarmoku bude vo štvrtok 26.novembra o 16:00. Okrem primátora mesta Brezno Tomáša Abela sa podľa slov Júliusa Obernauera objaví aj historická postava Richtár Ondrej, ktorý požiada súčasného, pospolitým ľudom zvoleného primátora mesta o slávnostné otvorenie Ondrejského jarmoku.

My, richtár Ondrej, z vôle panovníka Ľudovíta I. od roku 1380 užívajúc práva mestské a z milosti kráľa Mateja Korvína užívajúc od roku 1488 privilégium usporiadania jarmoku a trhov, sme pripravili Ondrejský jarmok, ktorý sa usporiada po 527. krát pre ľudí z nášho kráľovského mesta i jeho okolia.

Otvorenie jarmoku bude prebiehať pred budovou Horehronského múzea. Primátor mesta a Richtár Ondrej sa prihovoria z balkóna na budove múzea. Počas otvorenia sa predstaví skupina historického šermu Berezun.

Program:

Štvrtok: 16:00 Otvorenie Ondrejského jarmoku a príhovor primátora mesta Brezno

Piatok: 16:00 Malá dychová hudba Mostárenka

Sobota: 9:00 Tradičný gazdovský dvor: Ukážka zabíjačky a výroba zabíjačkových špecialít. Počas dňa bude ľudový kultúrny program a postupne sa predstaví folklórny súbor Mostár, spevácka skupina Krnohári a cigánska hudba z Horehronia.

Podľa slov Kvetoslavy Ďuriančíkovej z odboru služieb občanom a vnútornej správy mestského úradu, ktorá má na starosti organizáciu jarmoku sme sa dozvedeli, že na jarmoku sa rozloží približne 300 stánkov. Remeselníci sa sústredia na námestí a bývalú autobusovú stanicu obsadia stánky z občerstvením. „Tak ako po minulé roky, budú kolotoče a aj koníky by mali prísť. Na svoje si prídu všetci, malí aj veľkí,“ dodala Ďuriančíková.

Ondrejský jarmok je aj po 500 rokoch spoločenskou udalosťou: Láka zmesou ľudí, ruchu, hudby a vôní, prečítajte si ako to vyzeralo v minulosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM