Katarína Oravská Rôzne

Ondrejský jarmok v minulosti: Veci od výmyslu sveta, pozrite si unikátne FOTO!

Ľudia, hudba, stánky, vône... Jarmok bol a aj je spoločenskou udalosťou, ktorá priťahuje návštevníkov. V minulosti podliehal jarmok právu panovníka. Kúpiť sa dal na ňom sortiment, ktorý nebol v obchodoch. Tovar často rozložili predávajúci po zemi. Takúto má históriu Ondrejský jarmok v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Ondrejský jarmok v minulosti: Veci od výmyslu sveta, pozrite si unikátne FOTO!
Zdroj: Dnes24.sk

Jarmok alebo výročný trh býval vo vopred stanovených termínoch a v minulosti podliehal právu panovníka. Právo usporadúvať výročné trhy zaručil Brezňanom prvýkrát uhorský kráľ Matej Korvín v roku 1488. Išlo o výročný trh na sviatok Nanebovstúpenia Panny Márie (15. august). Od tohto roku sa mohli, na základe kráľovskej listiny, organizovať v meste aj trhy jedenkrát v týždni a to v sobotu.

Ďalšie výročné trhové dni nám zaručil panovník Ferdinand III. Vo svojej listine z roku 1650 dal možnosť mestu organizovať ešte tri výročné trhy: na 4. pôstnu nedeľu, v nedeľu pred Turícami a na sviatok sv. Andreja Apoštola. Práve posledný pretrval dodnes. Poznáme ho ako Ondrejský jarmok.

V minulosti sa na jarmokoch predával tovar, ktorý ľudia nemohli kúpiť v obchodnej sieti, teda rôzne výrobky remeselníkov (napr. textílie – modrotlač, keramika, kožuchy, remene, kapsy, obuv, výrobky z dreva), poľnohospodárske produkty (ovocie, zelenina, alkoholické nápoje…), priemyselný tovar (textil, kuchynské nádoby, náradie…), živé hospodárske zvieratá (kravy, kone, sliepky…) a podobne. Tovar sa pritom často rozkladal po zemi (napr. plechový riad) alebo pod jednoduchými prístreškami (plachta a drevená konštrukcia).

Jarmoky kedysi aj dnes majú jedno spoločné – všeobecnú obľúbenosť. Je to spoločenská udalosť, ktorá nevšednou atmosférou láka domácich aj turistov. Aktuálny 526. ročník Ondrejského jarmoku je už za rohom, viac čítajte v článku Na čo sa môžete tešiť počas Ondrejského jarmoku? Chystá sa zabíjačka, v meste bude 300 stánkov

Foto: Archív Horehronského múzea v Brezne

Ondrejský jarmok v minulosti
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM