Eliška Šándorová Rôzne

Oslávte fašiangy v Brezne! Nebudú chýbať masky, pampúšiky a kultúrny program

Breznianske námestie opäť ožije. Už tento piatok uskutoční maškarný sprievod, zábavný program v podaní seniorov z Prameňa, nebude tiež chýbať primátorský guľáš či pampúšiky.

Ilustračný obrázok k článku Oslávte fašiangy v Brezne! Nebudú chýbať masky, pampúšiky a kultúrny program
Zdroj: TASR

Naši predkovia nám zanechali vzácne dedičstvo – ľudové tradície a zvyky, na ktorých čaro by sme nemali zabúdať, ale mali by sme sa snažiť o ich uchovávanie a oživovanie. K takýmto tradíciám určite patria aj fašiangové zvyky.

Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Také boli v minulosti a také sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes.

Začínajú sa už od Troch Kráľov a tohto roku sú krátke, Popolcová či tzv. škaredá streda pripadla na 14. februára. Za obdobím zábav a veselia príde 40-dňový pôst, ktorý závisí od termínu pohyblivého sviatku – Veľkej noci, ktorá je od 30. marca – 2. apríla.

Fašiangy sú ďalšou tradíciou, ktorú sa mestu podarilo pred dvoma rokmi oživiť. Opäť môžete na chvíľu odložiť všetky povinnosti a záver pracovného týždňa si spríjemniť v kruhu známych na námestí.

Zábava z Prameňa

O pravú fašiangovú zábavu v piatok 9. februára sa postará asi päťdesiatka členov denného centra Prameň, ktorí to aj tohto roku vzali pevne do svojich rúk a pripravili pestrý program.

Ako informovala referentka z Prameňa Katarína Kokavcová, seniori pre návštevníkov pripravili tradičný bursovský program so slovne upravenými pesničkami pod vedením Evy Brucháčkovej a Márie Scherérovej. Samozrejme, nebude chýbať živá hudba – harmonika a husle.

K dobrej zábave patrí aj chutné jedlo

Seniori – speváci o 16.00 prídu na námestie v sprievode vo vlastnoručne vyrobených maskách, niektoré pochádzajú z dielne Emílie Grafikovej a z divadelného krúžku Studnička pri dennom centre. Tento rok sa do sprievodu zapoja aj matky s deťmi zo skupiny zdravotne postihnutých, ktorá sa pod vedením Kataríny Kokavcovej a Ľubice Štugnerovej pravidelne stretáva v Prameni.

Keďže fašiangy sú symbolom veselosti, pohostinnosti a pitia, všetkým, ktorí zavítajú na námestie, okrem zábavy primátor Brezna Tomáš Abel ponúkne guľáš a pampúšiky, ktoré aj tento raz napečú seniori z Prameňa.

Ak máte záujem zapojiť sa do maškarného sprievodu, prihláste sa v dennom centre Prameň na Rázusovej ulici 2 v Brezne u Kataríny Kokavcovej, ktorá si vašu masku zapíše, a spoločne so seniormi sa môžete vydať do ulíc mesta.

Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM