Katarína Oravská Rôzne

Osvetlenie zvonice na Dňoch mesta bolo vraj len demo: Brezniansky primátor sľubuje viac

Zvonica sa špeciálne rozsvietila pri príležitosti Dní mesta. Zámerom však je, aby svietila každý večer spolu s verejným osvetlením. Podľa primátora toto bolo len demo!

Ilustračný obrázok k článku Osvetlenie zvonice na Dňoch mesta bolo vraj len demo: Brezniansky primátor sľubuje viac
Foto: Katarína Oravská

Mesto malo v pláne počas Dní mesta zvonicu osvetliť a tiež sprístupniť verejnosti. Zámer sa podadil na 50 %, keď sa ju sprístupniť nepodarilo, ale za to bola nasvietená.

„Momentálne sa budeme zaoberať ešte dopracovaním projektu osvetlenia, pretože to čo bolo na Dňoch mesta bolo demo, ktoré sme len pre tieto účely spúšťali, majú tam byť ešte ďalšie osvetľovacie body, takže zvonica by mala svietiť viacej,“ ozrejmil brezniansky primátor Tomáš Abel.

Ako doplnil vedúci Útvaru primátora Slavomír Pôbiš, osvetlenie k podujatiu Dni mesta bolo zrealizované sponzorsky firmou, ktorá bude robiť aj výslednú podobu osvetlenia. Tá by podľa dohody s dodávateľom mohla byť hotová do konca mesiaca. Potom by sa nasvietenie zvonice spúšťalo s verejným osvetlením. Na osvietenie zvonice vyčlenilo zastupiteľstvo v rozpočte 13-tisíc eur. Ako však informoval Abel na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, podarilo sa vysúťažiť nižšiu sumu – 8-tisíc eur bez DPH.

Ako primátor pokračoval následne chcú spracovať projekt nového schodiska a uvažujú aj o expozícii pre verejnosť. Hlavnou atrakciou majú byť zvony a celková história zvonice. „Zámer je spraviť z toho atrakciu na námestí, pretože tých nemáme veľa. Ak by to bolo v spojení so synagógou, bolo by to už zaujímavé aj z hľadiska záujmu turistov, aby sa prišli do mesta aj pozrieť, nielen cez neho prechádzali,“ myslí si Abel.

Približný rozpočet na celkovú rekonštrukciu mestskej veže je podľa Abela 40-tisíc eur. V tom je maľovanie exteriéru, schodisko, ale aj osvetlenie. Brezniansky primátor potvrdil, že mesto je zaevidované v poradovníku so žiadosťou o dotáciu od ministerstva kultúry.

Osvetlenie zvonice na Ďnoch mesta
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM