Katarína Oravská Rôzne

Park na Školskej otvorený: Môžete si v ňom adoptovať lavičku

Park na Školskej ulici ožil vďaka združeniu aktívnych Brezňanov. Atraktívnemu priestoru vdýchli nový život. Môžete tu stráviť príjemný čas aj si zacvičiť s vlastnou váhou. A to je len začiatok.

Ilustračný obrázok k článku Park na Školskej otvorený: Môžete si v ňom adoptovať lavičku
Foto: Katarína Oravská

Desiatky ľudí všetkých vekových kategórií zavítalo na slávnostné otvorenie parku na Školskej ulici. Ako povedal na otvorení Ján Zajak zo združenia aktívnych Brezňanov Zaber, ktoré stojí za jeho revitalizáciou, tento priestor má veľký potenciál nielen svojou polohou, neďaleko centra, ale aj históriou. Mnohí obyvatelia sa v ňom totiž pred rokmi hrávali ako deti. Na slávnostnom otvorení predstavili niektoré možnosti využitia parku – workout, letná čitáreň, vernisáž, koncert. Tým sa to však nekončí.

Idú príkladom

„Našim cieľom je vybudovať z tohto parku životaschopný priestor a zároveň chceme byť príkladom pre mesto ako aj ďalšie mestské lokality ako možno upraviť a spravovať verejný priestor s pomerne nízkymi nákladmi,“ uviedol Zajak

Prvé úpravy v rámci revitalizácie parku začali ešte na jeseň minulého roka. V súčasnosti prebieha druhá fáza. „Upravili sme terén, vysadili trávu, aj keď trávnik ešte stále nie je anglický. Inštalovali sme prvú lavičku a hlavne sme urobili workout zónu pre cvičenie. Subdodávateľmi pri revitalizácii boli zásadne mestské firmy a živnostníci. Prostredníctvom mesta chcem poďakovať aj občanom na aktivačných prácach, ktorí nám veľmi pomohli hlavne pri terénnych úpravách a maľovaní budovy,“ priblížil Zajak.

Finančné nároky revitalizácie zatiaľ znášali len členovia Zaber. Momentálne stoja pred rozhodnutím, ktorým smerom sa bude uberať ďalší rozvoj parku. „Máme niekoľko možností. Pôvodná myšlienka detského ihriska sa rozrástla o plážový volejbal, horolezeckú stenu, skatepark, letný amfiteáter. Priestor je ale obmedzený, a tak budeme musieť vybrať len niektoré z týchto možností,“ uviedol Zajak.

Menia sny na realitu

To, čo sa však už podarilo zrealizovať je workout zóna. „Vytvorili sme systém základných hrázd a bradiel pre cvičenie a dnes túto zónu odovzdávame mladým ľuďom, ktorí ju budú naďalej utvárať a spravovať. Od zapojenia mladých ľudí si sľubujeme účinnú a dlhodobo udržateľnú opravu tohto verejného priestoru,“ povedal Zajak. Partia mladých ukázala, ako správne cvičiť od tých najľahších cvikov po najťažšie. Pri workoute pracujete s vlastnou váhou a je určené všetkým vekovým kategóriám.

Podporiť združenie Zaber môžete aj vy, svojimi nápadmi alebo aj finančne. Jednou z foriem podpory parku je projekt adopcie lavičky. Na adopciu ponúkajú dva druhý lavičiek, menšiu umeleckú za 50 eur a väčšiu technickú v cene 100 eur. Na lavičku si môžete nechať vyryť svoje meno, odkaz či venovanie.

Združenie Zaber má dokopy dvanásť členov. „Títo ľudia nečakajú na to, čo urobí za nich ich sused, alebo čo urobí mesto alebo štát, ale títo ľudia menia svoje sny v realitu, či už išlo o otvorené klziská, letné kiná, vernisáže, inline jazdy alebo beh nočným Breznom. Mám veľkú radosť, že dnes k týmto aktivitám pribúda aj tento park. Prosím vás, spoločne ho vytvárajme, zveľaďujme a hlavne si ho užívajme,“ dodal Zajak.

Park na Školskej otvorený
40
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM