Marcel Páleš Krimi

Pastier oviec (27) ide za sexuálne vydieranie dievčatka (10) do väzenia!

Na päť rokov odňatia slobody za vydieranie so sexuálnym motívom odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 27-ročného pastiera oviec Tibora H. z Banskej Bystrice. Protiprávneho konania sa pastier podľa súdu dopustil pod vplyvom alkoholu voči svojej vlastnej maloletej neteri.

Ilustračný obrázok k článku Pastier oviec (27) ide za sexuálne vydieranie dievčatka (10) do väzenia!
Zdroj: TASR

Udalosť sa stala v septembri minulého roka v Slovenskej Ľupči, kam 10-ročné dievča chodilo do školy. Do obce dochádzalo z Podkoníc, kde bývalo s matkou a jej druhom. Na autobusovej zastávke sa stretlo so strýkom Tiborom, matkiným bratom, vracajúcim sa zo salaša v Šálkovej, kde pracoval. Dievča vedelo, že jej matka zakázala ku strýkovi chodiť. Napriek tomu šlo, lebo jej sľúbil žinčicu a zaváraniny.

V dome posilnený alkoholom so školáčkou chcel podľa jej verzie robiť „dospelácke veci“ a chytal ju za pohlavie. Stiahol z nej vraj tepláky i s nohavičkami a položil ju na posteľ. Aj sám si podľa slov školáčky vyzliekol nohavice, zapchával jej pritom ústa a bozkával po celom tele. Prestal až po tom, ako neteri zazvonil mobil. Dievčaťu podľa jej slov pohrozil, že to nesmie povedať matke.

Tvrdí, že sa priznal pod nátlakom policajtov

Obžalovaný Tibor sa k svojmu konaniu priznal pred vyšetrovateľom i na súde pri rozhodovaní o vzatí do väzby. Na hlavnom pojednávaní však vyhlásil, že priznania urobil pod nátlakom policajtov. Vyšetrovateľ i kriminalista, ktorý bol svedkom pri výsluchu, akékoľvek zastrašovanie, či vyhrážky a fyzické násilie popreli. Súd vypočul aj maloletú neter, ktorá popísala správanie strýka rovnako ako predtým v prípravnom konaní.

Podľa znalkyne dievča nerozpráva to, čo sa nestalo. Vnímané podnety síce reprodukuje nepresne, ale nevymýšľa si. Obžalovaný tvrdenia školáčky označil za klamstvo. Vyhlásil, že neter sa vyzliekla sama a sadla si nahá na neho, čo dievča poprelo. Podľa znalkyne školáčka je ešte vo veku, keď javí záujem iba o rovnaké pohlavie a nie je na úrovni, aby sa vedela sexuálne správať.

Matka dievčaťa ako sestra obžalovaného uviedla, že s bratom bývali v jednej domácnosti asi štyri roky, ale odsťahovali sa od neho, lebo fetoval a pil. Vtedy sa podľa jej slov stával násilným, ale nezistila, že by dcére ubližoval alebo sa k nej divne správal. Po udalosti sa dievča uzavrelo do seba, matke sa nezveruje, hoci na ňom vidno, že ho niečo trápi. Ani s kamarátkami netrávi toľko času ako predtým a matka s ňou bola u psychiatra. Utiahnutosť potvrdila aj triedna učiteľka.

Znaky znásilnenia sa nepreukázali

Pôvodne prokurátorka žalovala Tibora H. zo zločinu znásilnenia v štádiu pokusu. Podľa senátu sa však znaky znásilnenia nepreukázali a súd prekvalifikoval konanie pastiera na zločin vydierania chránenej osoby. Pod vplyvom alkoholu Tibor podľa rozsudku nútil neter, aby strpela jeho sexuálne prejavy.

Rozsudok nie je právoplatný. Tibor sa odvolal s tým, že je nevinný a nič nespáchal. Prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote. Okrem väzenia súd uložil Tiborovi aj povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie ústavnou formou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM