Katarína Oravská Správy

Perinbaba je prichystaná: Nasnežiť môže aj 7 centimetrov, pozor tiež na vietor a záveje!

Zdá sa, že Katarína bude na ľade. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologické ústavu nás čaká sneženie. Meteorológovia vydali hneď niekoľko výstrah, a to pred vetrom, snehovými jazykmi, závejmi aj snežením.

Ilustračný obrázok k článku Perinbaba je prichystaná: Nasnežiť môže aj 7 centimetrov, pozor tiež na vietor a záveje!
Zdroj: TASR

Mocne zafučí

Pred silným vetrom vydal SHMÚ dokonca výstrahu druhého najvyššieho stupňa. Platí v pondelok od tretej hodiny rannej do šiestej večer. Na hrebeňoch hôr môže vietor dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť až 25 – 30 m/s, čo je 90 – 108 kilometrov za hodinu.

Táto rýchlosť je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe u nás nadpriemerná. Predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Snehové jazyky a záveje sú bežné, ale nepodceňujte ich!

Po celý pondelok a utorok platí pre náš okres výstraha prvého stupňa. Pozor si treba dať na snehové jazyky a záveje. Ich tvorba je v tomto období u nás síce bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu a čo je horšie, môže zapríčiniť problémy v doprave.

Obvyklé je v tejto ročnej dobe u nás aj sneženie. Priaznivci bielych vločiek a zimných športov sa môžu tešiť. Meteorológovia očakávajú, že by mohlo v našom okrese miestami spadnúť 1 – 7 cm nového snehu „Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb),“ varuje SHMÚ. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí od neďeľného večera (21.00) do pondelka 18.00.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM