Katarína Oravská Rôzne

Perinbaba túto zimu značne zaspala: Prvé sneženie prišlo neskoro, padol 49 ročný rekord!

Príchod zimy v roku 2014 bol z pohľadu prvého sneženia značne oneskorený. V rebríčku najneskorších nástupov sneženia na Slovensku od roku 1965 sa tak zaradil na druhé miesto, hneď po roku 2000. Vyplýva to z analýzy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ilustračný obrázok k článku Perinbaba túto zimu značne zaspala: Prvé sneženie prišlo neskoro, padol 49 ročný rekord!
Foto: Katarína Oravská

Prvé sneženie bolo podľa meteorológov značne oneskorené na celom Slovensku a meteorologické stanice zaznamenali najneskoršie termíny prvého sneženia od roku 1965. Pozrite sa, ako to bolo s príchodom Perinbaby priamo u nás.

Prvé sneženie na strednom Slovensku s výnimkou vyššie položených miest, bolo zaznamenané 24. a 25. novembra. Na väčšine územia je to podľa SHMÚ približne o dva týždne neskôr, ako je dlhodobý priemer.

Na meteorologickej stranici v Telgárte zaznamenali túto zimu prvé sneženie 25. novembra, čo je rekordne najneskorší termín prvého sneženia od roku 1965. Prvý tohtosezónny sneh v Brezne sme zaznamenali aj my našim objektívom a priniesli sme vám článok Predpovede sa naplnili, Perinbaba dodala prvý sneh: Pozrite si zimné obrázky z Brezna

Na Slovensku sa podľa SHMÚ vyskytuje prvé sneženie, vo výškach do 500 metrov, v dlhodobom priemere prevažne v druhej dekáde novembra. Vo vyšších polohách to môže byť aj o čosi skôr.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM