Kultúra Rôzne

Po stopách predkov: Večerný pochod s Bomburom dovedie Brezňanov až do zvonice

Už tento piatok sa Brezňania dočkajú sprístupnenia zvonice. Nachystajte si čelovky! Pre návštevníkov z okolia je zabezpečená doprava Skibusom

Ilustračný obrázok k článku Po stopách predkov: Večerný pochod s Bomburom dovedie Brezňanov až do zvonice
Zdroj: Katarína Oravská

Už tento piatok 2. februára nás čaká jedinečné podujatie spojené s históriou, tradíciami a životom našich predkov. Mesto Brezno v spolupráci s Klastrom a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie pripravilo jednu z ďalších aktivít, ktorá zaujme nielen domácich obyvateľov, ale aj návštevníkov regiónu.

Vstup do veže aj s čelovkou

Záver týždňa bude výnimočný podujatím Večerný pochod s Bomburom, cieľom ktorého je oživiť históriu a život predkov v Brezne. Návštevníci sa aj zábavným spôsobom dozvedia viac o časoch dávno minulých, ktoré sa v tento večer vrátia späť.

Ako povedala viceprimátorka Petra Dzurmanová, práve v tento deň sa historicky otvoria brány mestskej veže aj s odborným, pútavým výkladom Ivice Krištofovej, po ktorom bude nasledovať prehliadka zvonice.

„Týmto reagujeme aj na dotazy občanov, ktorí už dávnejšie mali záujem vstúpiť do mestskej zvonice a práve počas tohto podujatia sme sa rozhodli ju jednorazovo sprístupniť. Keďže ide o akciu vo večerných hodinách, atraktívnosťou je, že vstup do veže bude s čelovkou.“

Trúbenie strážcu mesta

Program začína o 17.00 hodine pri veži na námestí. Ako uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková, návštevníci budú okrem vytúženej novinky aj svedkami imitácie trúbenia strážcu mesta, tak, ako uvádzajú historické pramene.

„Spoločne so skupinou historického šermu Berezun sa pochodom presunieme pred historickú mestskú radnicu, v ktorej sídli Horehronské múzeum a vypočujeme si niečo o živote Bomburu, ako aj historických pamiatkach na námestí," prezrádza program riaditeľka.

V prípade záujmu bude k dispozícii stála expozícia v meštianskom dome s dobrovoľným vstupným. Atmosféru umocnia skladby v podaní Dychového orchestra Brezno, priamo pod holým nebom.

Každý, kto bude mať záujem, sa môže presunúť do Gazdovského dvora – Stodoly, kde podujatie zavŕši videoprojekcia v Premenách času a nebude chýbať ani dobré jedlo.

Z okolia vás dovezie Skibus

Počas príprav akéhokoľvek podujatia si organizátori niekoľkokrát kladú otázku, či to, čo vymysleli, ľudí zaujme a prídu ich potešiť svojou návštevou.

„Tak je tomu aj teraz a len účasť a odozvy ľudí rozhodnú o tom, či akcia bude organizovaná pravidelne, alebo sa budeme venovať inému typu kultúry. Samozrejme, že vývoj podujatia či samotného programu nebol jednoduchý a museli sme ho prispôsobovať niekoľkým podmienkam. No pevne veríme, že sa nám to podarilo tak, aby bol priebeh zaujímavý, pútavý, zábavný, ale aj poučný,“ povedala Petra Ridzoňová Hlásniková. Ako dodala, srdečne pozývajú všetky vekové kategórie od tých najmladších až po tých najmúdrejších, odporúčajú si priniesť čelovky, lampáše či akékoľvek svetielka.

Aktivitou, ktorú mesto pripravuje spoločne s Klastrom a OOCR Región Horehronie, chcú organizátori motivovať aj návštevníkov okolia Brezna, pre ktorých je zabezpečená doprava Skibusom. Viac informácií nájdete aj na stránke horehronie.net.

„Za výbornú spoluprácu ďakujeme Klastru, OOCR Región Horehronie a Horehronskému múzeu. Sme veľmi vďační, že takto spoločne verejnosti priblížime históriu nášho mesta,“ uzavrela Petra Dzurmanová.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM