Katarína Oravská Rôzne

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Brezne a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Vytúžené oteplenie a príchod jari láka von aj Brezňanov. Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest v meste či jeho okolí, kde stojí za to stráviť počas jari voľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Brezne a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu
Zdroj: TASR

S koncom zimy viacerých určite zasiahla jarná únava ktorú pociťujú aj Brezňania. Proti depresiám, ktoré nie sú ojedinelé, sa však dá účinne bojovať. Pomôže vám jarná očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v Brezne a okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Breznianska Skalka

Krásne výhľady, prebúdzajúca sa príroda. Breznianska skalka je prírodná rezervácia. Jej nadmorská výška je 680–875 metrov nad morom. Leží v ochrannom pásme Národného parku Nízke Tatry. Je tu aj vysielač. Dostať sa na Skalku môžete cez Horné Lazy.

„Jarná vychádzka ako vyšitá. Chodievala som sem ako malá s otcom, teraz sem vodím vlastné deti. Príroda v okolí Brezna je podľa mňa krásna a má čo ponúknuť, hlavne teraz, keď všetko pučí,“ prezradila Katka (32).

Krpáčovo

Rekreačná stredisko, ktorého centrom je umelá vodná nádrž, v ktorej sa počas leta môžete aj omočiť. Zvyknú tu byť organizované aj rôzne podujatia. Na jar oceníte pohľad na rozkvitnuté okolité lúky a je aj kde prespať, keby ste sa vybrali na dlhšie.

„My tu máme chatu a chodíme sem celoročne, ale asi na jar je tu najkrajšie, keď sa slnečné lúče odrážajú od hladiny nádrže. Dá sa tu prechádzať aj dobre najesť,“ odporúča Jozef (54).

Kyslíková dráha

Otvorená bola v roku 2012. Nachádza sa nad nemocnicou v doline Lazná. Na 1,5-kilometrovom chodníku nájdete stanovištia s opisom pohybových či dýchacích cvičení.

„A viete, že som tam ešte nebola? Viem, že takýto chodník nad nemocnicou máme vybudovaný a chcem sa tam ísť pozrieť. Teraz na jar je ideálny čas, dúfam, že sa dohodnem s priateľmi a konečne mi to vyjde,“ priznala Dáša (29).

Vodopád pod Orlovou

Odvezte sa do Pohorelej a z tade k vodopádu po žltej. Vracať sa pritom do dediny nemusíte vôbec tou istou trasou. Ľadová voda padá z výšky piatich metrov.

„Bol som tu už niekoľkokrát. Naposledy som videl aj vretenicu. Horehronské dediny, ako by ste tu mali na dlani. Vidno aj hrebene Nízkych Tatier, nehovoriac o samotnom vodopáde. Zvládnuť sa to v pohode dá za štyri hodiny,“ hovorí Michal (67).

Námestie

Námestie v Brezne láka všetky generácie hlavne v teplejších mesiacoch. Posedenie na lavičkách pri fontáne či priamo na trávniku môže byť príjemným oddychom, keď zavládnu jarné teploty.

„Zvyknem si dať zmrzlinu a sadnúť na lavičku na námestí, aby na mňa svietilo jarné slniečko. Je to pasia,“ prezrádza Mára (40).

Ak sa tiež chystáte vyraziť na čerstvý jarný vzduch a patríte k tým, pre ktorých je foťák povinnou výbavou na výlety, nechajte sa za fotku odmeniť! Či už zachytíte jarné kvety, pučiace stromy, prvý poletujúci hmyz, alebo máte pekné zábery jari, prihláste ich do malej jarnej fotosúťaže!

Čítajte tiež:

Jarný detox podľa celebrít

Foto: ilustračné

Breznianska skalka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM