Katarína Oravská Správy Správy

Poslanci schválili zatraktívnenie Brezna: Chystá sa arborétum aj banský skanzen

Na pondelkovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili uznesenie, podľa ktorého mesto prenajme pozemky na Banisku občianskemu združeniu Horehronská banská cesta. Združenie tu z vlastných zdrojov obnoví arborétum, vybuduje náučný historicko-banský chodník, skanzen a oddychovú zónu.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili zatraktívnenie Brezna: Chystá sa arborétum aj banský skanzen
Zdroj: TASR

Mesto prenajalo občianskemu združeniu Horehronská banská cesta pozemky na Banisku v Brezne za jedno euro ročne na dobu neurčitú. Združenie sa pri tom zaviazalo, že v tomto priestore obnoví arborétum, vybuduje náučný historicko-banský chodník, banský skanzen a oddychovú zóne pre obyvateľov a návštevníkov mesta Brezna. Pozemky pritom musia zostať voľné prístupné verejnosti a nebudú sa tu budovať stavby, ktoré by boli pevne spojené so zemským povrchom.

Vstup voľný

Na častiach prenajatých parciel sa nachádzajú aj záhradky. Záhradkári sa však nemusia báť. Tento pozemok zostane naďalej v nájme doterajších nájomníkov a prístup naň bude zachovaný.

Ostatné pozemky mesto nevyužíva a sú v zanedbanom stave – zarastené burinou a nízkymi porastmi. Taktiež tu rastú ovocné stromy, o ktoré sa nikto nestará. OZ Horehronská banská cesta ich chce dať v rámci budovania arboréta do poriadku. Plus vysadí nové stromy, vybuduje chodníčky s lavičkami. Podľa predsedu združenia Ľubomíra Longauera začali spoluprácu Technickou univerzitou vo Zvolene, ktorá sa už na dreviny bola pozrieť.

Na Banisku má byť tiež náučný historicko-banský chodník, ktorý priblíži návštevníkom históriu tohto územia od roku 3 000 pred našim letopočtom. Longauer potvrdil, že sa nebude vyberať žiadne vstupné. Združenie rozpočet predbežne vyčíslilo na 30-tisíc eur rozložených na dva roky.

Niekde sa začať musí

Finančná komisia aj komisia pre rozvoj mesta a mestskej infraštruktúry odporučila mestskému zastupiteľstvo tento zámer schváliť. V rámci rozpravy k tomuto bodu prejavilo súhlasné stanovisko aj viacero mestských poslancov. Podľa slov poslanca mestského zastupiteľstva Jána Králika si projekt zaslúži podporu mesta, pretože je zaujímavý a môže pomôcť v súvislosti s cestovným ruchom. Ako ďalej podotkol Brezno má málo atraktivít. „Je to dlhodobá záležitosť, ale začať sa niekde musí,“ podporila myšlienku mestská poslankyňa Petra Dzurmanová. Túto iniciatívu víta aj brezniansky primátor Jaroslav Demian.

Rodičia s deťmi si stromčeky vysadia a potom z nich budú zberať úrodu

OZ Horehronská banská cesta má veľké plány. Sprievodcovia po skanzene budú odetí v dobových kostýmoch. V areáli si návštevníci budú môcť pozrieť ukážky mäsiarskeho, garbiarskeho či kováčskeho remesla. Na potoku Lazná bude mlyn. Súčasťou skanzenu budú aj preliezačky v podobe starých banských strojov. Vybudované majú byť stavby spojené s banskou činnosťou vrátane historickej pece a kováčne. Stavby budú autentické – postavené z dreva s podlahou z udupanej hliny. Súčasťou areálu budú aj lavičky, miesto na grilovanie či lanová dráha.

Ďalší rozvoj arborétu chcú zabezpečiť tým, že umožnia rodičom s deťmi sadiť stromčeky a následne sa o ne starať a zberať úrodu. Súčasťou arboréta bude oddychová zóna, ktorá bude okrem iného určená aj pre rôzne workschopy, remeselné dielne a pre umelcov, ktorí tu budú môcť tvoriť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM