Katarína Oravská Samospráva

Poslankyňa Majerčíková: Halny a Bujakovo nie sú len o cigánoch, ale aj o úžasných ľuďoch

Volebný obvod č. 4 tvoria tri mestské časti. Predné Halny, Zadné Halny a Bujakovo. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Majerčíková: Halny a Bujakovo nie sú len o cigánoch, ale aj o úžasných ľuďoch
Zdroj: Dnes24.sk

Volebný obvod č. 4 zastupuje mestská poslankyňa Mária Majerčíková. Práve s ňou sme sa preto o obvode porozprávali.

„Asi nemusím zdôrazňovať, že ide o pomerne “komplikovanú“ časť mesta, keďže cca 2/3 obyvateľov tvoria občania rómskej národnosti. Asi polovica z nich sem bola presťahovaná z centra mesta, kde dochádzalo k sanácii budov a toto riešenie sa vedeniu mesta javilo ako najvhodnejšie. A tak vznikol povestný “dom hrôzy“ v Predných Halnách, alebo osada Hlavina v Zadných Halnách,“ povedala nám na úvod mestská poslankyňa Mária Majerčíková.

Chýba plyn, kanalizácia, chodníky aj cesty

Táto časť mesta bola podľa nej dlhodobo zanedbávaná. „Chýba tu nielen plyn, ale aj kanalizácia, chodníky, či vhodné komunikácie,“ uviedla Majerčíková. Podľa jej slov sa kvôli zlej finančnej situáciu mesta veľmi ťažko hľadajú peniaze. „Budem rada, ak sa mi podarí “vylobovať“ opravu osvetlenia, alebo deravých ciest. Pritom občania by si určite zaslúžili minimálne už spomínanú kanalizáciu. V Bujakove dávno chýba chodník popri hlavnej ceste, most cez Hron je v dezolátnom stave. V celom obvode sú zlé cesty, chýbajú chodníky, v čase prívalových dažďov sú niektoré domy vytápané,“ priblížila situáciu poslankyňa.

Najhoršou vizitkou sú z jej pohľadu rómske obydlia v Predných Halnách a na začiatku Drakšiara. „Niekoľkokrát som dávala podnet na stavebný úrad aj hygienu, ale mám pocit, že každý sa bojí začať tento “problém“ riešiť,“ myslí si Majerčíková.

Poslankyňa sníva o malom amfiteátri

Asi ako každý poslanec nášho mestského zastupiteľstva má aj Majerčíková plány, čo by chcela vo svojom obvode zrealizovať. „Skúšala som vybaviť peniaze cez nadáciu Orange na rekonštrukciu parku v Zadných Halnách, ktorý kedysi slúžil ako oddychová zóna nielen pre miestnych obyvateľov. Mám predstavu urobiť tam malý amfiteáter, kde by mohli v lete vystupovať malé divadlá, súbory a pod. Cez tento projekt to síce nevyšlo, ale nevzdávam sa tejto myšlienky,“ prezradila Majerčíková.

Napriek problémom žijú v 4. obvode fantastickí ľudia

Mestská poslankyňa na obyvateľov svojho volebného obvodu nedá dopustiť. „Napriek všetkým problémom, ktoré tu máme, tu žijú aj fantastickí ľudia. V priestoroch Komunitného centra sme založili klub žien Nezábudky. Vznikla tu mužská spevácka skupina Krnohári, ktorá má už dnes 14 členov. Úspešne tu funguje OZ Jasienok, ktoré organizuje každoročne tradičné krnohové preteky, páračky. Tento rok sa prvýkrát uskutočnili Majstrovstvá v kosení. Halny a Bujakovo nie sú len “o cigánoch“, ale aj o úžasných ľuďoch, ktorí vo svojom voľnom čase robia kopec aktivít a ja som rada, že medzi nimi žijem,“ uzavrela Majerčíková.

Foto: Mária Majerčíková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM