Aktualizované Kristína Kožiaková Rôzne

POTVRDENÉ! Ľudia v Brezne v panike vychádzali z domov, vieme čo sa stalo

Obrovský rachot a otrasy krátko po obede bolo cítiť aj v metropole Horehronia. Výbuch, stíhačka, zemetrasenie? To boli otázky v uliciach Brezna. My máme pre vás potvrdené informácie.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ! Ľudia v Brezne v panike vychádzali z domov, vieme čo sa stalo
Foto: Katarína Oravská

Doposiaľ nikto nevedel s presnosťou potvrdiť, čo sa v Brezne odohralo. O chvení a výbuchu sme vás už informovali, ale čo bolo príčinou?

„Dňa 3. novembra 2015 došlo na strednom Slovensku k zemetraseniu s lokálnym magnitúdom 3.2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované obyvateľmi okolitých obcí,“ potvrdili nám informáciu v Geofyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied.

Zemetrasenie bolo zaznamenané seizmickými stanicami slovenskej Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko.“ dodali odborníci v Geofyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied.

Podľa seizmickej mapy bolo epicentrum zemetrasenia z lokálnym magnitúdom 3,2 v blízkosti obcí Nemecká a Predajná. Podľa mapy je zjavné, že otrasy bolo cítiť aj niekoľko kilometrov od epicentra. V Brezne bolo potvrdených 24 pozorovaní. Ľudia cítili záchvevy v Detve či Pohorelej. Zem sa dokonca otriasla aj v obci Vlachy pri Liptovskej Mare.

Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave bude naďalej analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasenia.

Na operačnom stredisku neregistrujú žiadnu požiadavku na výjazd hasičskej techniky. Jeden telefonát oznamoval chvenie, ale nebolo potrebné v tejto veci konať,“ ubezpečil pred nedávnom hovorca Hasičského záchranného zboru Erik Piater.

Táto udalosť v Brezne vyvolala nebývalé reakcie, ktoré sme vám priniesli v článku: Na FB sa kvôli zemetraseniu strhla panika: Informácie sa valili z každej strany, čítajte výber!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM