Katarína Oravská Správy

Pozemky pod nelegálnymi osadami, Pollák otvorene: Rómovia ich nemôžu dostať zadarmo!

V prvých obciach sa podarilo usporiadať vlastnícke vzťahy pod nelegálnymi osadami. Rómovia si odkupujú pozemky od obce za vlastné prostriedky, prípadní pôvodní majitelia dostali náhradné.

Ilustračný obrázok k článku Pozemky pod nelegálnymi osadami, Pollák otvorene: Rómovia ich nemôžu dostať zadarmo!
Zdroj: TASR

V prvých obciach vrátane nášho Čierneho Balogu, okres Brezno, sa podarilo usporiadať pozemky pod nelegálnymi osadami. Je to výsledok pilotných projektov podporených Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v rámci rómskej reformy.

„Rómovia, tak ako ostatní obyvatelia tejto krajiny, nemôžu dostať pozemky zadarmo. List vlastníctva k pozemkom dostanú až potom, keď ich splatia. Obyvatelia obce, pôvodní majitelia, ktorí vlastnili pozemky pod rómskou osadou, dostali náhradné pozemky v rovnakej bonite, takže sa im vrátil ich majetok, ktorý po rokoch môžu konečne užívať, a disponovať s ním podľa vlastného uváženia,“ povedal Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Úrad splnomocnenca podporil projekty zamerané na usporiadanie vlastníckych vzťahov k obydliam a k pozemkom v obciach Čierny Balog, Krásnohorské Podhradie, Studienka a Tichý Potok. Poskytnuté finančné prostriedky smerovali na technickú asistenciu, ako napríklad zameranie a stabilizáciu hranice obvodu pozemkov. Odkúpenie pozemku a ostatné náklady s tým spojené si musia platiť už samotní Rómovia.

Úrad splnomocnenca sa chce aj naďalej podieľať na usporiadaní pozemkov a obydlí v rómskej komunite. „Spolupracujeme so starostami obcí, v ktorých je vôľa riešiť usporiadanie vlastníctva prostredníctvom jednoduchých pozemkových úprav. Projekt by veľkou mierou mohol napomôcť aj pôvodným vlastníkom pozemkov tým, že by sa pozemky scelili, nakoľko drvivá väčšina vlastníkov je vo vzťahu k pozemkom len ako jeden z viacerých spoluvlastníkov pozemkov,“ zhrnul Pollák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM