Erik Bojničan Správy

Pozor na divoké počasie v okrese Brezno: Varujú nás prvým, druhým a aj najvyšším stupňom výstrahy!

V okrese Brezno musíme rátať s divokým počasím. Meteorológovia nás varujú výstrahou prvého, druhého a dokonca aj najvyššieho stupňa!

Ilustračný obrázok k článku Pozor na divoké počasie v okrese Brezno: Varujú nás prvým, druhým a aj najvyšším stupňom výstrahy!
Zdroj: TASR

Ak sa chystáte von, pripravte sa, že vás môže poriadne prefúknuť. Meteorológovia totiž zdvíhajú varovný prst pred naozaj silným vetrom. Pred vetriskom je dokonca vydaná výstraha aj najvyššieho stupňa. Tá platí pre hrebene Nízkych Tatier a to konkrétne od ôsmej hodiny do 18:00 hod. „V okrese Brezno sa očakáva na hrebeňoch Nízkych Tatier výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne miestami priemernú rýchlosť 26 až 30 m/s, krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 33 – 40 m/s,“ uvádza Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

„Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ pokračovali meteorológovia s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká.

Vietor bude poriadne duť aj v nižších nadmorských výškach. Podľa slov meteorológov sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 33 m/s, aj na horách nad pásmom lesa v okrese Brezno. Od polnoci 18. novembra do piatkového poludnia je preto pre náš okres vyhlásená aj výstraha druhého stupňa pred vetrom.

Výstraha druhého stupňa pred vetrom však dnes do 21:00 hod. platí aj v nižších polohách. „V okrese Brezno sa v nižších polohách ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 26 m/s,“ uvádza SHMÚ s tým, že táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Pre náš okres však navyše platí ešte aj výstraha prvého stupňa. Ako ďalej uvádzajú meteorológovia, v okrese Brezno sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s, aj v piatok. Preto vydali výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od piatkovej polnoci do 9:00 hod. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše sa na SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM