Eliška Šándorová Rôzne

Predali ste úrodu či pokosili cudzí trávnik? Ktoré príjmy musíte zdaniť

Leto je aj obdobím príležitostných príjmov. Či už predáte lesné plody alebo vám zaplatí sused za pomoc na stavbe domu, zárobok musíte zdaniť. Kedy a za akých podmienok?

Ilustračný obrázok k článku Predali ste úrodu či pokosili cudzí trávnik? Ktoré príjmy musíte zdaniť
Zdroj: TASR

Ak ste riadne zamestnaný alebo podnikáte a okrem toho máte aj vedľajší príjem, nezabudnite ho zdaniť. Ide totiž o príležitostný zárobok, ktorý podľa zákona o dani z príjmov patrí pod tzv. ostatné príjmy.

Keďže privyrobiť si môžete rôznymi aktivitami, ako je napríklad predaj vypestovaného ovocia a zeleniny či príležitostný prenájom auta, zákon ich presne neuvádza. Zisťovali sme, kedy ide o príležitostný zárobok.

Aký príjem sem (ne)patrí?

Za príležitostný zárobok nemožno označiť príjmy zo závislej činnosti, z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, kapitálového majetku, prenájmu a použitia diela a umeleckého výkonu.

"Fyzickej osobe plynie príjem z príležitostnej činnosti vtedy, ak sa sama rozhodne vykonať určitú činnosť, a to bez zmluvne dohodnutej povinnosti, ktorú by jej určila alebo prikázala iná osoba. Je to napríklad príjem z príležitostnej činnosti, ako je zber lesných plodov alebo odvoz nepotrebného papiera do zberných surovín,“ menuje hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Kedy príjem zdaniť?

Zjednodušene povedané, ak ste vášnivý hubár alebo máte na predaj sezónne ovocie či susedovi pomôžete za peniaze kosiť trávnik, môžete mať daňovú povinnosť. Alebo ak sa vám v záhrade urodili jablká a vy sa časť úrody rozhodnete predať.

"Podľa zákona o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z príležitostných činností, ak suma týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur. Ak vaša výplata presiahne 500 eur, do základu dane sa zahrnie len to, čo ste zarobili navyše,“ uviedla Macíková.

Ak by bol napríklad váš príležitostný príjem 800 eur, do daňového priznania by ste zapísali len príjem 300 eur. Pozor však na to, že okrem dane z príjmu zaplatíte aj zdravotné odvody vo výške 14 percent z daňového základu. Odvody do sociálnej poisťovne sa neplatia.

Čítajte aj: MOJA PEŇAŽENKA: Chystáte sa na vodičák? Pripravte sa, že siahnete hlbšie do vrecka

Oslobodenie od dane do výšky príjmu 500 eur môžete využiť aj na akýkoľvek iný príležitostný príjem. Môže ho využiť aj živnostník na iné príjmy ako zo živnosti.

Uplatniť si môžete paušálne výdavky vo výške 25 percent z príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva. Avšak najviac do výšky 5 040 eur ročne.

Neznalosť zákona neospravedlňuje

Finančná správa na svojej webovej stránke uvádza konkrétne prípady, ktoré sa tejto daňovej povinnosti týkajú. Ak teda v lete brigádujete alebo máte aj príležitostný zárobok, povinnosti, ktoré vám budú vyplývať si radšej overte.

Zákon nehovorí o tom, že ak je príjem podložený napríklad zmluvou o dielo, ide automaticky o „iné“ príjmy a daňovník tak prichádza o 500 eurové zníženie príjmu. Taktiež nedefinuje, či musí ísť len o jeden príjem. Príjmy nemusia byť len jednorazové, aby mohli byť zaradené ako príležitostné, s nárokom na odpočet 500 eur.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: MOJA PEŇAŽENKA: Od pondelka platíme za plyn menej. Ako sa zmenia ceny?

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM