Eliška Šándorová Rôzne

PREHĽAD týždňa: Dajte symbolické zbohom zime a navštívte Veľkonočný jarmok

Predposledný marcový týždeň sa ponesie aj v duchu blížiacej sa Veľkej noci. V pláne je Vynášanie Moreny či viaceré kultúrne podujatia.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD týždňa: Dajte symbolické zbohom zime a navštívte Veľkonočný jarmok
Zdroj: TASR

V dňoch 19. – 28. marca 2018 si nenechajte ujsť veľkonočné trhy v budove ZŠ s MŠ Dolná Lehota, kde budú deti a žiaci predávať svoje výrobky. Príďte sa inšpirovať výzdobou či zakúpiť niečo malé šibačom.

Základná škola s Materskou školou v spolupráci s Obecným úradom v Dolnej Lehote pozýva zároveň na Vynášanie Moreny, ktoré sa uskutoční dňa 20. marca 2018 o 10.00 hod. na školskom dvore. Rozlúčte sa so zimou a privítajte pani jar.

Morena, Morena…

Môžete sa tešiť na predstavenie folklórneho súboru Šťastné detstvo, ktoré si každoročne pripomína tradičné ľudové zvyky spojené s vynášaním Moreny.

Mestská knižnica v Brezne pozýva všetkých, ktorí majú radi lietanie a dobrodružné príbehy na stretnutie so spisovateľkou Kristínou Baluchovou, ktoré sa uskutoční dňa 22. marca 2018 o 14.00 hod.

Kniha je určená pre deti, mládež a všetkých fanúšikov cestovania a lietania. Hravou formou sprevádza čitateľov rôznymi časovými pásmami i lietadlovými hladinami a okrem zábavných historiek prináša mnoho užitočných informácií o zemepise a povolaní pilota.

Miro Jaroš pridáva nové termíny Ťuki Ťour 2! Po veľkom úspechu bude turné pokračovať od februára do mája aj v ďalších slovenských mestách. Miro s kapelou zahrajú naživo všetky najväčšie hity doplnené o niekoľko noviniek, 23. marca o 16:00 Mestský dom kultúry, Brezno.

35. ročník cezpoľného behu v Dolnej Lehote – Obec Dolná Lehota pozýva svojich občanov a priaznivcov behu na 35. ročník cezpoľného behu a 20. ročník behu 1. slovenského kozmonauta, ktorý sa uskutoční dňa 24. marca 2018 so štartom prvej kategórie o 10.00 hod. Prezentácia účastníkov bude prebiehať do 9.30 hod.

Krňačky Telgárt

V sobotu 24. marca 2018 sa v lyžiarskom stredisku Ski Telgárt uskutoční 1. ročník krnačkových pretekov Krnačky Telgárt 2018. Program pretekov: 8:30 – 10.30 hod. registrácia v Kolibe, 10:30 –11.00 hod. odvoz pretekárov na štart, 11:30 hod. štart pretekov, 15.00 hod. vyhodnotenie.

Sprievodný program: zaspievajú Telgártski chôpi, do tanca zahraje Cigánska ľudová hudba a DJ Phonex, moderovať bude Ján Chalúpka, deti sa vyšantia s animátormi, vaše chuťové poháriky uspokoja domáce burgre šéfkuchára Petra Poláka, pečené prasiatko, guláš či grilované špeciality.

Marcové výlety s cykloklubom Ďumbier

Zbojská cez Kozlovo, nedeľa 25.3.2018 43 km. Zraz: 10.00 hod. Brezno – námestie pod zvonicou. Trasa: Brezno – Bujakovo – Kozlovo – Valachovo – Rohozná – Hliník – Michalová – P.Polhora – chata Zbojská – Zbojská salaš – Michalová – Brezno.

Na Riavku, nedeľa 30.3.2018 30 km. Zraz: 10:00 hod Chvatimech – Pizzeria. Trasa: Chvatimech – Lopej – Dolná Lehota – Krpačovo – Riavka – Tále – Bystrá – Piesok –Chvatimech.

Nositelia tradícií

Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica a mesto Brezno vás pozývajú na súťažnú prehliadku folklórnych skupín bystrického a breznanskeho regiónu Nositelia tradícií, ktorá sa uskutoční v nedeľu 25. marca 2018 o 13.30 hod. v Mestskom dome kultúry v Brezne.

Vystúpia folklórne skupiny: Heľpan z Heľpy, Zavačan zo Závadky nad Hronom, Brezinky z Polomky, Bacúšan z Bacúcha, Kýčera z Čierneho Balogu, Pohronec zo Sliača. Sólisti tanečníci v ľudovom tanci.

Vynášanie Moreny

Tradičné ľudové zvyky spojené s vynášaním Moreny prináša DFS Šťastné detstvo z Brezna sa uskutočnia 25. marca 2018 o 14.00 hod. na námestí v Brezne. Ste srdečne vítaní!

Spevom a tancom na námestí a hodením zapálenej Moreny do Hrona sa deti z Folklórneho súboru Šťastné detstvo v Brezne každoročne lúčia so zimou a vítajú jar.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM