Katarína Oravská Samospráva

Prehovorili novozvolení mestskí poslanci: Račák, Majerčíková a spol. prezradili svoje plány!

Brezniansky parlament má 21 poslancov. K známym menám pribudlo aj pár nových. Minimálne 15 novozvolených poslancov je nezávislých. Oslovili sme niektorých kandidátov, ktorých sme si zvolili do mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Prehovorili novozvolení mestskí poslanci: Račák, Majerčíková a spol. prezradili svoje plány!
Foto: Katarína Oravská

Vo volebnom obvode číslo 1 získal 570 hlasov ešte stále súčasný viceprimátor Ján Račák (SMER-SD). Svoje opätovné zvolenie za poslanca mestského zastupiteľstva oslávil v kolektíve šampusom. A čo by chcel presadiť? „Neviem, či sa mi bude dať dačo presadiť, pretože je tam 16 nezávislých, ktorí budú držať spolu aj s novým primátorom, ale určite sa budem snažiť presadiť návrhy týkajúce sa chodníkov a v rámci rozpočtu aj úpravy ciest, hlavne k cintorínom,“ povedal Račák. Ako pokračoval spoluprácu si zatiaľ nevie predstaviť, ale verí, že bude. „Uvidíme ako sa to vyvrbí, podľa toho, ako sa oni budú správať k nám, tak sa budeme aj my k nim,“ dodal Račák, ktorý svoju pozíciu vidí skôr ako konštruktívnu.

Najviac hlasov pre nováčika

V prvom obvode získal prekvapilo najviac hlasov (895) nováčik v komunálnej politike Andrej Barančok. Výsledok bol preňho milým prekvapením. „Šokujúci výsledok som oslávil v kruhu priateľov a blízkych, myslím, do tretej-štrvtej rána,“ pousmial sa Barančok. V prvom rade beriem tento mandát s veľkou pokorou a úctou k voličom a veľmi pekne im ďakujem.

Podľa nového poslanca bude to, čo chce presadiť, záležať od konštalácie nového mestského zastupiteľstva. „Kto je tam za koho a kto s kým. Uvedomujem si, že na akýkoľvek môj návrh bude potrebná podpora minimálne ďalších 10 poslancov. Verím, že komunálna politika začne byť o ľudských hodnotách a o ľuďoch. Chcem byť nápomocný všetkým dobrým a správnym návrhom v prospech nás občanov a návštevníkov mesta, preto nevidím problém spolupracovať s ktorýmkoľvek poslancom či poslankyňou ktorí to myslia s naším mestom naozaj úprimne. Určite je to rekonštrukcia ciest no hlavne na ulici Krčulovej a ČSA, ktoré sú v nevyhovujúcom stave už niekoľko rokov, revitalizácia parku medzi týmito ulicami, keďže som priamo z tej oblasti a tento obvod ma aj zvolil a dal mi dôveru,“ povedal Barančok.

Rovnako sa chce pozrieť aj na možnosti ozdravenia verejných financií. „Určite budem nápomocný na pôde kultúry, športu, marketingu a cestovnom ruchu, keďže tejto oblasti sa profesionálne venujem už 10 rokov. Tých problémov ktoré treba riešiť je naozaj dosť a ďalšie budú len prichádzať. Teraz prichádza čas vyhrnúť si rukávy. Som odhodlaný byť nápomocný môjmu mestu v jeho ďalšom rozvoji a napredovaní,“ dodal Barančok.

Prvoradé sú potreby občanov

Vo volebnom obvode číslo 2 si získala najviac voličov (768) Petra Dzurmanová (nezávislá). Počas volebnej noci bola podporiť novozovleného primátora Tomáša Abela, cez deň sa potom tešila z úspechu doma s rodinou. „Ťažko teraz povedať, čo chcem primárne presadiť, aby sa niekto neurazil, ale určite chcem pokračovať vo svojich aktivitách, ktoré som robila v priebehu predchádzajúcich štyroch rokov,“ uviedla Dzurmanová. Prezradila, že má záujem vydať pokračovanie knihy Brezno v spomienkach a dotiahnuť do konca dlho sľubované zastrešenie kontajnerov. „Samozrejme, naďalej sa budem zaoberať podnetmi od občanov, aby boli vyriešené k ich spokojnosti, uvidíme, čo nasledujúce štyri roky prinseú a bude potrebné vyriešiť.“ Verí, že spolupráca medzi poslancami bude dobrá a budú podporovať dobré návvrhy vedúce k spokojnosti občanov. „Treba mať na pamäti jedno, nás volili ľudia a my sme tu pre nich,“ doplnila Dzurmanová.

V druhom obvode poslanecký post obhájil aj Milan Palovčík (nezávislý), ktorý získal 603 hlasov. Ako povedal s úsmevom, znovuzvolenie oslávil v normálnosti. Okrem bežných vecí, ako je kosenie trávy, chce promptne riešiť aj súrne veci, prvoradé sú pre neho totiž záujmy a potreby občanov. „Vždy som bol za dobré medziľudské vzťahy vžade, nielen v mestskom zastupiteľstve, aj vo svojom propagačnom predvolebnom materiály som mal napísasné: sused susedovi, občan občanovi, pomáhajme si vzájomne. V poslaneckom zbore budeme minimálne 14-ti tí istí, čo sme boli zvolení aj predtým, myslím si preto, že spolupráca medzi poslancami bude určite dobrá a nebudeme prenášať politiku do mestského zastupiteľstva, ale presdzovať potreby občanov bez ohľadu na politickú zainteresovanosť,“ myslí si Palovčík.

Život ide ďalej

Nováčikom v breznianskom parlamente je aj Daniel Struhár, ktorý kandidoval ako nezávislý a do zastupiteľstva ho posunulo 714 voličov, čo je druhý najvyšší počet vo volebnom obvode č. 3. „Neoslávil som nijako, išiel som spať, ráno som sa zobudil, poďakoval všetkým, ktorí ma zvolili a život ide ďalej,“ povedal Struhár. Ako pokračoval, dôležité bude preňho presadiť základne kroky na Mazorníkove, ktoré sa dlho neurobili, konkretizovať však ešte nechcel, všetko bude totiž záležať od spolupráce s novými kolegami.

„Nepoznám osobne všetkých tých ľudí, budem sa musieť poradiť s ľuďmi, s ktorými som spolupracoval doteraz a tiež s tými, čo boli v mestskom zastupiteľstve predtým. Myslím si, že v priebehu prvého strenutia zistím, akí sú to ľudia, či bude možná spolupráca, či budú akceptovať požiadavky nového poslanca. Je to v podstate všetko o dohodách a charakteroch poslancov,“ dodal Struhár.

Občanov volebného obvodu č. 3 bude po novom zastupovať aj Miroslav Fašang (nezávislý), ktorý oslovil 571 voličov. Taktiež patrí k poslancom, ktorý zasadnú do breznianskeho parlamentu po prvýkrát. Ako prezradil, svoje zvolenie oslávil v kruhu rodiny, priateľov i volebného tímu a občanom ďakuje za prejavenú dôveru. Presadzovať chce podľa jeho slov všetky body svojho volebného programu. Poradie závisí od priorít a potrieb občanov, keďže je ich zástupcom.

„Som ochotný spolupracovať s každým, bez ohľadu na stranícke tričko, avšak vždy transparentne a ku prospechu všetkým občanom. Preto verím v úspešnú spoluprácu s ostatnými poslancami i primátorom, ktorej výsledok bude pozitívna zmena pre mesto Brezno,“ uviedol Fašang.

Podpora zmysluplných návrhov

Občanov volebného obvoru č. 4 zastupuje jeden poslanec. Tak ako predchádzajúce štyri roky aj tentoraz to bude Mária Majerčíková (SaS). Získala 132 hlasov. Ako povedala, oslavovala predovšetkým zmenu na poste primátora. „Za seba sa chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí mi vyslovili dôveru a umožnili mi tak pokúsiť sa zrealizovať veci, ktoré neboli možné počas môjho prvého volebného obdobia,“ uviedla Majerčíková.

„Zastupujem obvod, ktorý je celé roky zo strany mesta zanedbávaný a verím tomu, že nový primátor splní svoj sľub a bude pomáhať aj okrajovým častiam mesta,“ povedala Majerčíková. Ako pokračovala je ochotná spolupracovať so všetkými kolegami poslancami, ktorým záleží na rozvoji mesta a rada podporí všetky zmysluplné návrhy, ktoré predložia. Rovnaký postoj pritom očakáva aj ona z ich strany.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM