Katarína Oravská Rôzne

Previanočná atmosféra v Brezne: Čoskoro sa rozhorí prvá svieca na adventnom venci priamo v centre

V nedeľu sa začína štvortýždňové obdobie adventu. Jeho symbolom je adventný veniec. Jeden taký bude opäť priamo na námestí. Postupne sa na ňom rozhoria sviečky a predvianočnú atmosféru spríjemní aj kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Previanočná atmosféra v Brezne: Čoskoro sa rozhorí prvá svieca na adventnom venci priamo v centre
Foto: Katarína Oravská

Na námestí, priamo na fontáne vyrastie aj tento rok obrovský advetný veniec. Počas štyroch nedieľ sa tu vždy o 16:00 postupne rozhoria sviečky a predvianočnú atmosféru umocní kultúrny program. Už tuto nedeľu spríjemní podvečer koledami a piesňami Detský folklórny súbor Šťastné detstvo.

Druhú adventnú nedeľu (7.12.) zaznejú vianončé skladby a piesne v podaní Dychového orchestra Brezno. Spevácky zbor mesta Brezna vystúpi a zároveň aj pokrstí svoje nové CD tretiu adventnú nedeľu (14.12.). Posledná štvrtá adventná svieca sa rozhorí v nedeľu 21.12. popri vystúpení Foklórneho súboru Mostár Brezno.

Slovo advent pochádza z latinského „adventus“ a znamená príchod. Veriaci si v tomto období pripomínajú, že Kristus príde. Pripravujú sa nielen na slávenie historickej udalosti pred vyše 2000 rokmi, keď sa narodil Spasiteľ, ale aj na jeho slávny druhý príchod.

Veniec je od nepamäti symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. Aj Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva. Adventný veniec vzdáva hold tomu, ktorý je očakávaný a ktorý zároveň prichádza ako víťaz, ako kráľ a osloboditeľ.

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM