Kultúra

Príbeh generála: V synagóge premietnu film o tragickom konci Štefánika

Pred 99 rokmi vyhasol pri leteckom nešťastí život významného činiteľa česko-slovenského národnooslobodzovacieho boja, vedca, vojaka a diplomata Milana Rastislava Štefánika.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh generála: V synagóge premietnu film o tragickom konci Štefánika
Zdroj: Mesto Brezno

Autorom námetu, scenára a režisérom dokumentu Štefánik – príbeh hrdinu je historik a bývalý minister obrany Pavol Kanis, ktorý na besede v Brezne porozpráva aj o autentických zážitkoch z natáčania.

Vybral sa po stopách Štefánika

Pri príležitosti 99. výročia tragického úmrtia jedného z najvýznamnejších osobností Slovenska sa v prvú májovú stredu v Brezne uskutoční projekcia filmového projektu Pavla Kanisa Štefánik – príbeh hrdinu s podtitulom Vlasť. Ako povedal samotný autor, jeho cieľ bol od počiatku oveľa náročnejší, ako iba zdokumentovať generálov život a dielo.

„Išlo o to poskytnúť odpoveď na otázku: Ako to s ním a jeho tragickým koncom vlastne bolo? To znamenalo vrátiť sa do autentickej histórie, rekonštruovať Štefánikov život a vyrovnať sa s tým, čo sa v ktorej dobe o ňom po smrti písalo.“

Spolu so svojím štábom sa preto vybral po jeho stopách a precestoval viac ako 40 krajín sveta. „Dokumentárny film o svetobežníkovi Štefánikovi je sám osebe aj veľkým cestopisom. Keď vidíte to, čo on videl pred sto rokmi – krajinu, budovy, interiéry a dotýkate sa vecí, ktorých sa dotýkal, je to pocit, čo vás núti rozmýšľať o ňom s veľkou empatiou. Pre mňa bolo veľkým prekvapením, ba až sladkou odmenou, keď som sa dostal do francúzskych rodín, ktoré významne prispeli k neskoršej veľkosti nášho rodáka. Títo žijúci sú všetko nad 80 rokov a pritom sú pravnukmi Štefánikových súčasníkov,“ opisuje svoje dojmy z natáčania Pavol Kanis.

ČSR Štefánik
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pokúsil sa objasniť generálovu smrť

Dokumentárny film Štefánik – príbeh hrdinu: Vlasť, ktorý verejnosť môže vidieť aj v breznianskej synagóge, prináša rekonštrukciu posledného dňa v živote nášho národného hrdinu, vrátane jeho letu a tragédie 4. mája 1919. Aj keď ide o štvrtý diel z celého filmového projektu, bol vytvorený ako prvý.

„Obsahuje počítačové animácie lietadla Caproni 11495, ako aj trajektórie jeho letu v onú tragickú nedeľu. Celý tím tvorcov výpočtov, animácií a dokumentárneho filmu poskytol vôbec prvú exaktnú odpoveď na to, čo sa stalo 4. mája 1919. Dáva odpoveď na veľa vecných otázok, spojených s touto udalosťou. Viacero talianskych historikov aj leteckých expertov tento náš film oceňujú a berú s plnou vážnosťou. Naši domáci vyznávači fabulácií a špekulácií si však problémy s poznatkami a faktami nerobia,“ uviedol autor filmu.

Dokument Vlasť mal premiéru v roku 2010, o rok na to tvorcovia prvýkrát uviedli aj ďalší diel z filmovej série s názvom Poroba a do konca roka plánujú uzavrieť zvyšné dve časti Vojna a Sloboda.

Pavol Kanis na otázku, či pripravuje aj iné počiny v súvislosti s osobnosťou Štefánika, odpovedal: „V celom filmovom projekte ide predovšetkým o to ukázať dominanciu diela M. R. Štefánika nad jeho smrťou. Tým najväčším Štefánikovým dielom je vznik Česko-Slovenska, ktorý bol zmŕtvychvstaním aj vzkriesením slovenského národa. Minutáž filmu však neumožňuje uviesť bohatstvo ďalších udalostí, činov aj problémov, spätých so Štefánikom. Z tých najdôležitejších možno vymenovať spory medzi víťazmi vo vojne, konkurenciu v rozvoji letectva, politické súperenie v začínajúcom česko-slovenskom štáte a podobne. To všetko a viaceré iné faktory sa týkajú aj tragického konca Milana Rastislava Štefánika. Takže práve jemu bude venovaný môj ďalší knižný produkt.“

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM