Katarína Oravská Kultúra

Príbeh o boji starnúceho muža s osudom: Premiéra inscenácie brezniankeho divadla už v sobotu

Staroba je nová inscenácia Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno na motívy rovnomennej novely Mila Urbana. Premiéru bude mať už túto sobotu v mestskom dome kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh o boji starnúceho muža s osudom: Premiéra inscenácie brezniankeho divadla už v sobotu
Zdroj: Dnes24.sk

Divadelná hra Staroba bude mať premiéru v sobotu v Mestskom dome kultúry v Brezne o 19.00. „Inscenácia na rozdiel od novely nehovorí príbeh, ktorý sa odohrá v konkrétnej dedine, ale hovorí príbeh o boji starnúceho muža so svojim osudom, ktorý sa môže stať kdekoľvek a komukoľvek na svete,“ povedala Ivana Bániková, manažérka Divadelného súboru Jána Chalupku. Posledné dni Pavla Duchaja, hlavnej postavy hry, sa odohrajú vo veľkom vnútornom boji, s pocitom nepochopenia, samoty, strachu a za „asistencie“ poetickosti a mystiky, ktorá sa mieša s realitou.

Hru naštudovala šikovná režisérka

Breznianski divadelníci začali spolupracovať s režisérkou Danou Turanskou, ktorá zdramatizovala novelu Mila Urbana. Režisérka pochádza z Vranova nad Topľou a za sebou má, napriek mladému veku, už niekoľko úspechov. Jej režijné začiatky siahajú až k študentskému dvojjazyčnému divadlu, ktoré fungovalo pri Gymnáziu v Sečovciach. Bola jeho spoluzakladateľkou. Vznikli tu autorské inscenácie ako Alica v krajine zázrakov v roku 2005 a Tanec pre dvoch (inscenácia postúpila na taliansky festival Eurotheatre-Theatre-in-Schools Festival Sanremo 2006).

V roku 2013 vyštudovala divadelnú réžiu na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Tu režijne naštudovala 7 inscenácií. Inscenácia Piliny sa dostala na celoštátnu postupovú súťaž Tlmačské činohranie 2010. Venuje sa aj písaniu dramatických textov. V roku 2010 získala 1. miesto v súťaži Vejk Ap! o pôvodný dramatický text s hrou 20. augusta, ktorú vyhlásilo Divadlo na peróne v Košiciach.

Repríza inscenácie Staroba je naplánovaná na Štefana taktiež v mestskom dome kultúry.

Foto: ilustračné z inscenácie Zabudla som, zdroj: DSJCH

Staroba
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM