Katarína Oravská Rôzne

Priebeh štedrovečernej večere v Brezne ako ho opísala kronika: Klobása s chrenom a cviklou sa zajedá koláčom

Vianoce začínajú generálnym poriadkom. Zabezpečí sa stromček, ktorý sa zvykne zdobiť na Štedrý deň. Na štedrovečernom stole nechýba svietnik či čečinka. Podávajú sa tradičné dobroty. Počas sviatkov sa intenzívne navštevujú blízki.

Ilustračný obrázok k článku Priebeh štedrovečernej večere v Brezne ako ho opísala kronika: Klobása s chrenom a cviklou sa zajedá koláčom
Zdroj: TASR

Mestská kronika z roku 1990 opísala zvyky v Brezne na základe národopisného výskumu, ktorý realizovalo Horehronské múzeum. Čo píše teda breznianska kronika o Vianociach v Brezne?

Najskôr generálny poriadok

„Pred Vianocami sa robí vo väčšine domácností generálny poriadok. Zabezpečí sa stromček (smrek, borovica, umelý),“ píše sa v kronike. Ako ďalej kronika uvádza na Štedrý deň ráno sa zdobí stromček, teda ak sa neupravil večer predtým. Dospelí sa pôstia. Varí sa kapustnica, zemiakový šalát a vyprážaná ryba. Chystá sa slávnostný stôl. Ten pozostáva z bieleho obrusu, samozrejme, tanierov a príborov. Nechýba svietnik so sviečkou aj čečinka na výzdobu. Na stole sú tiež oblátky, koláč, med. „Najstaršia generácia chystá i makové “opekance“. Večeria sa asi o šiestej,“ uvádza kronika.

Ako ďalej opisuje priebeh štedrovečernej večere, zapáli sa sviečka, všetci členovia rodiny sú usadení okolo stola, všetci sviatočne oblečení. V rodinách veriacich sa pomodlia postojačky, potom nasleduje prípitok. Jedlá sa jedia v poradí: oblátky s medom, kapustnica, klobása s chrenom a cviklou zajedá sa koláčom, potom v starších rodinách opekance s makom, mladšie rodiny jedia namiesto opekancov zemiakový šalát s rybou. „Po večeri sa rodina premiestni k vianočnému stomčeku vyzdobenému sklenenými figúrkami – guľami, čokoládovými ozdobami a elektrickými sviečkami,“ píše sa v kronike.

Pod stromčekom balíčky

Pod stromčekom sú pripravené balíčky – darčeky. Tieto spod stromčeka vyberajú najmladší členovia rodiny a prideľujú ich tomu, komu darček patrí. Po večeri sa beseduje, pozerá televízia. O polnoci sa koná aj polnočná omša. „Sporadicky ešte zavítajú z okolitých obcí do Brezna “betlehemci“, ktorí predvádzajú hru s námetom narodenia Krista. Niekde ešte počuť predo dvermi piesne a básne o narodení Ježiška a prianí všetkého dobrého od Rómskych detí. Do niektorých rodín prichádzajú pred štedrovečernou večerou rómski muzikanti, ktorí hrajú ľudové piesne,“ opisuje kronika.

Podľa kroniky na prvý sviatok vianočný zorganizovala miestna VPN-ka už druhýkrát popoludnie pre deti na námestí pod názvom “Vianočné zvyky“, kde pozvú betlehemcov z okolitých dedín a na tribúne pod vežou predvádzajú ukážky vianočných zvykov z minulosti. „Počas vianočných sviatkov sa traduje intenzívne navštevovanie – “chodí sa vinšovať“ príbuzným a známym. Pre veriacich je to obdobie veľkých cirkevných sviatkov a znamená pre nich návštevu omší častejšie ako inokedy,“ dodáva kronika.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM