Jaroslava Parašínová Rôzne Správy

Prírodný liek, ktorý rastie všade naokolo. Brezňania, poznáte využitie púpavy?

Rastlina mierne horkastej chuti, s ktorou sa dajú robiť divy. Pozrite, na čo všetko sa dá použiť púpava!

Ilustračný obrázok k článku Prírodný liek, ktorý rastie všade naokolo. Brezňania, poznáte využitie púpavy?
4
Galéria
Zdroj: internet

Prechádzkami v prírode v okolí Brezna narazíte na mnoho miest, kde si prírodné zlato môžete užiť v čistom prostredí a čerpať z neho látky vhodné pre zdravie. Púpava je jedným z liečivých darov našej prírody. Na čo slúži a ako si ju môžeme pripraviť?

Už len samotné dve lyžičky sušených listov púpavy, zaliate 200 ml vriacej vody, lúhované 10 minút, následne scedené, pomôžu organizmu odbúrať z tela napríklad cholesterol. Takýto výluh zlepšuje činnosť srdca a podporuje krvný obeh. Jarnými lístkami môžete dochutiť jednoduchý šalát.

Pripraviť si však môžete aj odvar z koreňa. Dve lyžičky rezaného koreňa pridáme do 250 ml vody. Vodu necháme prejsť varom, 15 minút lúhujeme a potom scedíme. Pitie vlažného odvaru 2× denne pomôže pri ochorení obličiek, pri ekzémoch, pálení záhy či zápche. Pre dojčiace ženy však vhodná nieje.

Púpavový med, púpavový sirup z kvetov, napomáha pri liečbe dýchacích ciest. Dokonca si z nej dokážete vyrobiť aj víno či pivo, púpavový ocot, no tiež aj balzam na utíšenie spálenej pokožky.

Aj v uliciach Brezna sme sa niekoľkých ľudí pýtali, či zbierajú púpavu. Prekvapila nás reakcia mladej generácie, ktorá takéto „ľudové“ využitie poznala. Starší spoluobčania nás nesklamali a potvrdili, že s púpavou majú už niekoľko desaťročné skúsenosti.

„Púpavu pijem už odmalička. Najprv nám ju varievala mama, keď sme mali kašeľ no a keď už som bola staršia, tak som na ňu nedala dopustiť a nikdy nesmela chýbať v mojej špajzi,“ poznamenala Anna (62).

V OBRAZOCH: Púpava
4
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM