Katarína Oravská Rôzne

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si unikátne zábery z Brezna

Pripomienkou svätého Jozefa, patróna robotníkov je 1. máj - sviatok práce. Prvomájové ulice zapĺňali v ére Československa aj breznianske ulice. Ako to vyzeralo konkrétne za čias komunistického režimu, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si unikátne zábery z Brezna
Zdroj: Dnes24.sk

Scenár prvomájových sprievodov bol podľa Ivice Krištofovej z Horehronského múzea približne nasledovný: stanovil sa smer sprievodu – z určitej hlavnej ulice na námestie, kde bola tribúna so straníckymi predstaviteľmi a zástupcami krajských, okresných a mestských úradov. V bočných uliciach ústiacich na hlavnú ulicu sa podľa scenára zoraďovali na zoradištiach školy, inštitúcie JRD, záujmové organizácie, Zväzarm, atď. s transparentmi, vlajkoslávami, portrétmi ideologických vodcov, alegorickými vozmi atď. – každá organizácia za seba.

„Vlajkoslávy tvorili čelo sprievodu, za ktorým už kráčali zástupcovia jednotlivých inštitúcií nesúci transparenty, malé vlajky, papierové holubice mieru, mávadlá atď., poprípade kričali vopred naučené heslá,“ povedala Krištofová. Ako pokračovala, organizátori vpúšťali do hlavného sprievodu z bočných ulíc skupiny tak, aby sa zachovala plynulosť pohybu sprievodu. Po prepochodovaní pred hlavnou tribúnou sa sprievod nasmeroval do niektorej z ulíc a tam sa rozpustil.

„Účasť zamestnancov, školákov bola v sprievodoch sledovaná. Bývalo zvykom okná domov kadiaľ viedla trasa sprievodu vyzdobiť papierovou výzdobou,“ dodala Krištofová. Unikátne zábery prvomájového sprievodu v Brezne sú z roku 1959. Sprievod smeruje z Rázusovej ulice na námestie.

Foto: Archív Horehronského múzea v Brezne.

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si unikátne zábery z Brezna
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM