Katarína Oravská Rôzne

Rada mládeže oceňovala: Laureátmi sú študenti, mladí herci či matičiari

Rada mládeže mesta Brezna oceňovala aktívnych mladých ľudí a skupiny z Brezna a regiónu. Prvý ročník Alma mater má tucet laureátov. Pozrite si, čím si ocenenie zaslúžili.

Ilustračný obrázok k článku Rada mládeže oceňovala: Laureátmi sú študenti, mladí herci či matičiari
Foto: Katarína Oravská

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa mládeže, ktorý zriadila OSN v roku 1999 sa Rada mládeže mesta Brezna rozhodla vyhlásiť jednotlivé ceny: 2 čestné členstvá v Rade, 6 ocenení pre top organizáciu/sku­pinu, 3 študentov roka a 1 mládežnícky projekt,“ uviedol Marek Locek z predsedníctva Rady mládeže mesta Brezna.

Ako dodal z projektu Alma mater má vzniknúť tradícia. Oficiálne prijatie členov a členiek za jednotlivé kategórie sa uskutoční začiatkom septembra.

Čestné členstvo

Čestné členstvo v rade mládeže získali Jaroslav Dodok z Banskej Bystrice a Daniel Rakyta z Brezna. Čestné členstvo sa udeľuje za zásluhy a rozvoj práce s deťmi a mládežou. Banskobystrický študent Jaroslav Dodok v roku 2012 založil Radu študentov mesta Banská Bystrica, ktorý funguje ako poradný orgán primátora. Založil tiež študentský spravodajský portál, venuje sa neformálnemu vzdelávaniu – školí mladých ľudí, podieľal sa na realizácii viacerých projektov podporených programom EÚ Mládež v akcii.

Daniel Rakyta, pamätník, fotograf a dokumentarista z Brezna. Jeho meno sa spája s viacerými kultúrnymi a samosprávnymi inštitúciami v našom meste ako Závodný klub ROH, Mestské kultúrne stredisko, Okresný úrad – úsek kultúry a ochrany kultúrnych pamiatok. Je známy tiež ako propagátor viacerých kultúrnych podujatí Brezna a kraja, predovšetkým jeho rodných vrchov (Lom nad Rimavicou, Sihla, Drábsko). Ako dlhoročný kultúrno-vzdelávací pracovník sa venoval práci s mládežou. V rokoch 1970 – 1983 viedol Klub mladých (M-klub) a rokoch 1983 – 1990 pôsobil ako organizačný vedúci súboru Šťastné detstvo. Bol umeleckým vedúcim Speváckeho zboru mesta Brezna. Založil súťaž kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu.

Top organizácia

Rada udelila šesť ocenení v kategórii Top organizácia/sku­pina. Spoločnosť KáBeL ako neformálna skupina na sídlisku Mazorníkovo realizuje viaceré voľno-časové a pastoračné aktivity pre deti a mládež (farský karneval, poznávacia turistická súťaž Chamariatok, letné tábory, kolednícke akcie, sústredenia pre birmovancov, modlitbové stretnutia – „piatkové farovanie“). Spolupracuje tiež s mladými ľuďmi v rámci Breznianskeho dekanátu.

Oceneného bolo aj Štúdio mladých pri Divadelnom súbore Jána Chalupku v Brezne, ktoré bolo obnovené v roku 2005. Nadviazalo na tradície detského divadelného štúdia pri vtedajšom Závodnom klube ROH zo 70. rokov 20. storočia. Mladí herci majú za sebou viaceré tvorivé výstupy. V roku 2006 odohrali prvú iscenáciu – absurdnú drámu Christa Bojčeva Pukovník vták, vlastné autorské predstavenia: Dilemy?! (2009), Pre (b) deň a noc (2010, obnovenie 2013). V roku 2014 odohrali jednoaktovky Antona Pavloviča Čechova (Tragikom proti svojej vôli, O škodlivosti tabaku, Jubileum). Spolupracujú tiež pri hereckých nácvikoch vo „veľkom súbore“.

Odbor Mladej Matice v Brezne vznikol v roku 2011 ako súčasť Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne. Zúčastňujú sa na spoločenskom a kultúrnom rozvoji Brezna a vlastnými výstavami oživujú verejné priestory miestnej synagógy. Svoju tvorbu a doterajšie aktivity prezentovali členovia v publikácii “Spoločenstvo“.

Zumba Brezno – od roku 2011 pripravujú spoločné akcie na námestí či štadióne, vedú kurzy a posilňovacie tréningy v základnej škole v mestskej časti Mazorníkovo. Rozvíjajú aktívny pohyb a pestujú svojský životný štýl medzi matkami s deťmi, predškolákmi, mládežou či seniormi.

Rada ocenila aj stredoškolský časopis Lopejík Podbrezová, ktorý vydáva kolektív z gymnázia strednej odbornej školy hutníckej od školského roku 2006/2007. Doteraz vyšlo 22 čísel. Informujú v ňom o živote v škole.

OZ Vydra Čierny Balog vyše štyridsať rokov rozvíja v mikroregióne Čierny Hron dobrovoľnícke aktivity a spontánne občianske iniciatívy viacerých animátorov, brigádnikov či projektových manažérov. Mladí ľudia pomáhajú pri zveľaďovaní obce, angažujú sa pri úprave a sfunkčnení areálu Čiernohronskej železničky či Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.

Študentská osobnosť

Stali sa nimi absolventi Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Klaudia Kvaková a Jakub Šalko Počas štúdia reprezentovali na viacerých olympiádach, národných a medzinárodných podujatiach. Ich výskum podporil v roku 2012 Nadačný fond Slovenských elektrární. V roku 2013 spracovali prácu Monitoring znečistenia horného toku rieky Hron. V rámci Strednej odbornej činnosti obsadili v odbore Pôdohospodárstvo 4. miesto Tento výskum prezentovali aj na medzinárodnej súťaži v USA a boli ocenení bronzovou medailou. Jakub Šalko sa stal v roku 2012 úspešný riešiteľ súťaže Expedícia Mars a zúčastnil sa kozmického výcviku a simulovaného letu v Belgicku. Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov ich v roku 2013 prijal minister školstva Dušan Čaplovič a udelil im Pamätný list sv. Gorazda. Viac o tom čítajte v článku Breznianski gymnazisti žnú úspech po celom svete: Ocenil ich aj minister školstva.

Svetlana Tomašiaková je absolventkou Hotelovej akadémie v Brezne. Počas štúdia sa venovala poznávaniu mikroregiónov Čierny Hron a Muránska planina, tvorbe turistických produktov. Aktívne sa podieľala na činnosti študentskej spoločnosti – cestovnej kancelárie Magic. Patrí k úspešným riešiteľkám Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) v oblasti hoteliérstva, gastronómie a cestovného ruchu. V roku 2013 obsadila na celoštátnej prehliadke SOČ 3. miesto za prácu Daxnerov motoráčik a v ďalšom roku získala prvenstvo v rovnakom odbore za prácu Deň Jakuba Surovca – Legenda ožíva, čím sa stala lauerátkou Ceny Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Zúčastnila sa súťaže Môj nápad pre región a v rámci celoslovenského finálového kola získala 1. miesto. Jej prezentovaná tematika zbojníckeho povesťového folkóru a ľudového divadla v prírode získala v roku 2012 ocenenie najlepší regionálny produkt cestovného ruchu

Mládežnícky projekt

Ocenenie udelili Martinovi Štúberovi pochádzajúcemu z Heľpy za sebarealizáciu v oblasti filmu. Martin sa venuje krátkym hraným, abstraktným a experimentálnym filmom a produkcii hudobných klipov. V roku 2013 získal na filmovom festivale Brněnská šestnáctka za debutový autoportrét Vizuál (2012) druhé miesto v kategórii do 16 rokov. Posledne sa predstavil v synagóge Brezno psychologickou sondou do duše tínedžerov – drámou Nepochopená.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM