Lucia Lauková Správy

RADÍME: Ako efektívne kúriť a pritom šetriť peňaženky aj životné prostredie

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. Slovenská agentúra životného prostredia radí, ako efektívne kúriť a šetriť peniaze a prírodu.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ako efektívne kúriť a pritom šetriť peňaženky aj životné prostredie
Zdroj: TASR

Pri efektívnom kúrení je dôležité rozumné nastavanie, vhodné palivo a správny kotol. Informácie pre domácnosti poskytuje nový web Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).

Tepelný výkon

„Ak je tepelný výkon zariadenia predimenzovaný, každý jeden stupeň Celzia tepla v domácnosti navyše znamená zvýšenie ročných nákladov na kúrenie o šesť percent,“ informuje agentúra. Preto radí konzultovať nastavenie tepelného výkonu s odborníkom a využívať akumulačnú nádrž.

Nespaľujte odpad

Dôležité je spaľovať len drevo predpísané výrobcom, ideálne čo najsuchšie. SAŽP varuje pred spaľovaním odpadu, pri ktorom sa skracuje životnosť spaľovacieho zariadenia a do ovzdušia sa vypúšťa veľké množstvo škodlivín. Navyše je takéto konanie protizákonné.

Nový kotol

Modernizáciou kotla môže domácnosť ušetriť stovky eur ročne, znížiť negatívny vplyv na životné prostredie a zároveň si uľahčiť prácu. Napríklad vďaka prechodu z prehorievacieho kotla na splyňovací minie na energie za desať rokov o 3500 eur menej a zabráni vypusteniu 10 000 ton oxidu uhoľnatého do ovzdušia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM