Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Objavíme stratené mesto Inkov i diela Alfonza Muchu

Nedeľa bude letná, tak ako má byť, s vysokými teplotami, ale aj občasnými búrkami. Ak si teda chcete zatancovať s Jennifer Lopez, ktorej pieseň stala našou skladbou dňa, radšej teraz, kým ešte nie je tak teplo. A blahoželáme všetkým Vladimírom.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Objavíme stratené mesto Inkov i diela Alfonza Muchu
Zdroj: internet

Počasie

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, miestami prehánky alebo búrky, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné teploty 27 až 30 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné teploty 25 až 29 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné teploty 25 až 29 stupňov C.

Oslavuje Vladimír

Mužské meno Vladimír má slovanský pôvod a jeho význam je „vládni svetu“, „veľký vládca“. Povahovo sa vyznačujú tým, že potrebujú konať. Neslobodno ich však do niečoho tlačiť. Sú oddaní a pohotoví. V citovom živote sú Vladimírovia emotívni a obdarení veľkým šarmom.

Potrebujú mať pocit, že sú milovaní a chápaní. Radi pomáhajú iným. Sú vitálni, ich zdravie však priveľmi podlieha psychike. Rýchlo sa unavia a majú sklon k preťaženosti. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter.

Čítajte aj: Štiarc zo Španej Doliny zasýtil baníkov na celý deň. RECEPT na vychýrenú pochúťku

Stalo sa na Slovensku

1864 – Narodil sa v Sebedíne-Bečove osvetový pracovník, divadelník, zakladajúci člen Muzeálnej slovenskej spoločnosti a učiteľ DANIEL BODICKÝ, ktorý okrem iného vypracoval Mluvnicu a pravopis slovenský pre ľudové školy. Zomrel 6.10.1932.

1985 – Narodil sa vo Vrútkach husľový virtuóz DALIBOR KARVAY.

Stalo sa vo svete

1860 – Narodil sa český secesný maliar, grafik, ilustrátor a návrhár ALFONS MUCHA. Zomrel 14.7.1939.

1911 – Americký archeológ Hiram Bingham objavil v Peru legendárne mesto Machu Picchu, známe aj ako Stratené mesto (Inkov), ktoré vytvorili Inkovia na horskom hrebeni nad údolím Urubamba v Peru asi 70 km severne od Cusca. Machu Picchu bolo pravdepodobne kráľovským veľkostatkom a kultovým centrom, ktoré dal vybudovať vládca Inkov Pačakuti v polovici 15. storočia.

Čítajte aj: Nákupná turistika? Na potravinách najviac ušetríte v Poľsku

1969 – Americkí astronauti z kozmickej lode Apollo 11, ktorí ako prví ľudia pristáli na Mesiaci, sa vrátili bezpečne na Zem.

1997 – Vyklonovali v Edinburghu ovcu Polly, ktorá mala na rozdiel od prvej klonovanej ovce Dolly aj ľudské gény.

Skladba dňa

V roku 1969 sa narodila americká speváčka a filmová herečka Jennifer Lopez. Z množstva jej hitov sme vybrali skvelú tanečnú vypaľovačku.

Jennifer Lopez
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM