Katarína Oravská Správy

Rokovanie o prevádzkovom čase: Bude mazornícka krčma otvorená dlhšie alebo nie?

Podľa nového nariadenia mesta platného od začiatku tohto roka sa skrátila otváracia doba breznianskych prevádzok. Dvestodva zákazníkov pubu na Mazorníkove sa podpísalo pod petíciu. Chcú, aby daná prevádzka bola otvorená dlhšie. Žiada o to aj jej majiteľka. Prebehlo preto rokovanie s poslancami.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie o prevádzkovom čase: Bude mazornícka krčma otvorená dlhšie alebo nie?
Foto: Katarína Oravská

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve sa poslanci zaoberali žiadosťou majiteľky Sport Pubu na Mazorníkove Aleny Berčíkovej a petíciou obyvateľov sídliska za zrušenie všeobecne záväzného nariadenia o pravidlách času predaja a času prevádzky služieb na území mesta Brezno, resp. za udelenie výnimky pre danú prevádzku. Petícia zatiaľ vybavená nebola, ale prebehlo rokovanie poslancov miestnej časti Mazorníkovo s majiteľkou.

Oslovili susedov

Na rokovaní sa za petičný výbor zúčastnili Alena Berčíková a jej syn Jakub. Z poslancov za miestnu časť Mazorníkovo – volebný obvod č. 3 boli prítomní Jozef Tokár, Tomáš Abel a Eva Skačanová a za komisiu pre verejný poriadok sa zúčastnili poslanci Milan Kováčik a Iveta Ledňová.

Podľa zápisu z rokovania účastníci prebrali adresy občanov na petičných hárkoch. Podpísalo ich 202 obyvateľov najväčšieho breznianskeho sídliska prevažne zo širokého okolia prevádzky. Priamo v susedstve sú pri tom len obyvatelia ulice MPČĽ 40 – 46, resp. ulice oproti 9. Mája 23 – 31. „Náhodne vybratí obyvatelia bývajúci na uliciach v susedstve kaviarne Sport Pub sa vyjadrili, že oproti minulosti pociťujú v súčasnej dobe, zo strany zákazníkov kaviarne menej nočného vyrušovania. Rušenie nočného kľudu je väčšie v teplejších mesiacoch, keď sa využíva letná terasa,“ uvádza zápis z rokovania informácie z miestneho šetrenia.

Pôvodne bol pub otvorený od pondelka do štvrtka a v nedeľu do 23.30 a v piatok sa sobotu do tretej hodiny rannej. Letná teraz mohla byť otvorená do desiatej večer. Podľa nového všeobecne záväzného nariadenia sa prevádzkový čas skrátil a pub môže byť aktuálne otvorený v pondelok až štvrtok a v nedeľu do 22.30 a v piatok a sobotu do jednej v noci. Letná terasa do 21.30.

Polhodina naviac

Účastníci rokovania sa dohodli na kompromisnom riešení a novelizácii VZN. Z neho vyplýva, že prevádzka by bola otvorená v pondelok až štvrtok do 23.00, v piatok a sobotu do 01.30, v nedeľu do 22.30 a letná terasa do 21.45. Začiatok otváracej doby sa nemení (12.00).

„Komisia rozhodla, že hodiny sa predĺžia o 30 minút v bežnom pracovnom týždni aj cez víkend okrem nedele. Ohľadom takéhoto riešenia došlo k dohode medzi komisiou a majiteľkou. S uvedeným riešením osobne nie som celkom spokojný, keďže nerozhodli občania, ktorých sa to dotýka. Majiteľka nás však ubezpečila, že vykonajú opatrenia k zabezpečeniu nočného kľudu,“ uviedol po rokovaní mestský poslanec Tomáš Abel. Navrhované zmeny však ešte musia prejsť mestským zastupiteľstvom. Ako Abel podotkol v prípade, že sa situácia nezlepší a budú sťažnosti na takéto prevádzky, prevádzkový čas je možné upraviť opätovne.

Dôvody spísania petície, možné opatrenia zabezpečenia nočného kľudu aj názory poslancov na túto tému čítajte v článku: Zákazníci mazorníckej krčmy spísali petíciu: Chcú, aby bola otvorená dlhšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM