Marcel Páleš Správy

Rooseveltka a jej unikát: Bystrická nemocnica je jedinou v SR, kde vymieňajú pečeň!

Ročne na Slovensku potrebuje na záchranu svojho života transplantáciu pečene približne 100 pacientov. Momentálne je Rooseveltova nemocnica jedinou na Slovensku, kde sa tento druh transplantácií vykonáva.

Ilustračný obrázok k článku Rooseveltka a jej unikát: Bystrická nemocnica je jedinou v SR, kde vymieňajú pečeň!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti museli pacienti za liečbou buď vycestovať do zahraničia, alebo zomierali na terminálne zlyhanie pečene. „Transplantácie pečene sú markerom úrovne zdravotníctva v danom štáte,“ povedal vedúci programu transplantácií pečene František Hampl.

20-ročná tradícia spolupráce s pražským inštitútom

Transplantačný program je výsledkom slovensko–českej spolupráce Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), ktorá má vyše 20-ročnú tradíciu. Začala sa v období založenia Transplantačného centra v Banskej Bystrici.

Vrchol spolupráce predstavuje práve program transplantácií pečene, ktorý bol na základe zmluvy o vzájomnej spolupráci spustený v nemocnici v roku 2008.

Unikátne zákroky

„Úspešný rozvoj programu a spolupráca s IKEMom neustále pretrváva, čoho dôkazom je aj raritná dominotransplan­tácia, ktorú banskobystrickí transplantológovia uskutočnili v spolupráci s IKEM v roku 2010,“ skonštatovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Bola to prvá medzištátna dominotransplan­tácia na svete.

Zároveň to bola prvá dominotransplan­tácia na Slovensku, keď 30–ročnému pacientovi s familiárnou amyloidnou polyneuropatiou transplantovali pečeň od mŕtveho darcu. „Jeho, inak zdravo fungujúcu pečeň následne transplantovali 50-ročnému pacientovi s rakovinou, ktorý by bol o niekoľko mesiacov zomrel. Transplantovaná pečeň, hoci hendikepovaná metabolickou poruchou, mu však bude slúžiť do prepuknutia prejavov ochorenia minimálne 15 až 20 rokov,“ zhrnula Maťašeje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM