Katarína Oravská Samospráva

Šalamúnsky nápad breznianskej radnice: Zastávky v meste dostanú nový vzhľad, z mestskej kasy ani euro!

Niektoré nápady sa rodia veľmi ľahko. Je tomu tak aj v tomto prípade, navyše ide o vtipnú story. Čítajte, čo má mesto Brezno v pláne :)

Ilustračný obrázok k článku Šalamúnsky nápad breznianskej radnice: Zastávky v meste dostanú nový vzhľad, z mestskej kasy ani euro!
Foto: Katarína Oravská

Zastupiteľstvo vyhlásilo autobusové zastávky za prebytočný majetok a rozhodlo sa ich prenajať. „Nehnuteľný majetok mesta Brezna – autobusové zastávky MHD sú v zlom technickom stave. Mesto Brezno v súčasnosti nedisponuje finančnými prostriedkami na ich rekonštrukciu. O prenájom zastávok však prejavilo záujem viacero breznianskych podnikateľských subjektov, ktoré zabezpečia na svoje náklady ich komplexnú rekonštrukciu. Nájomcom bude umožnené osadiť si v rámci príslušnej zastávky reklamnú tabuľu. Mesto túto iniciatívu víta a považuje ju za výhodnú,“ vysvetlil Michal Vetrák z Odboru služieb občanom a vnútornej správy.

Jednotný vzhľad

Dokopy mesto ponúka na prenájom 31 zastávok. Uchádzači môžu svoje návrhy do súťaže predkladať do 27.mája. Podmienkou je, aby mal podnikateľ sídlo v našom okrese, resp. prevádzku v meste. Predložiť môže len jeden návrh na jednu zastávku. Doba nájmu je dva roky za symbolické jedno euro ročne s povinnosťou vykonania rekonštrukcie zastávky. Tú Vetrák odhadol na približne 600 eur.

„Jedinou odplatou a výhodou, ktorú budú mať podnikatelia, ktorí do tohto nehnuteľného majetku investujú bude to, že si budú môcť na jednu časť zastávky umiestniť svoju reklamu,“ ozrejmil Vetrák. Ako doplnil brezniansky primátor Tomáš Abel, nájomcovia sa budú musieť riadiť vypracovanou štúdiou, aby mali všetky zastávky jednotný vzhľad.

„Hľadáme spôsob, ako by sme zabezpečili opravu, alebo obnovu zastávok z mimorozpočtových zdrojov. Nepredpokladám, že tie nelukratívne bude niekto chcieť zrekonštruovať a dávať tam svoju reklamu. Chceme vyriešiť aspoň tie, ktoré takýmto spôsobom môžeme,“ povedal Abel. Čo s tými zastávkami, ktoré nebude nikto chcieť, bude následne opäť na zastupiteľstve.

Sranda realitou

Tento zámer mesta vznikol náhodne. Opísala ho viceprimátorka Petra Dzurmanová: „Podnikateľské subjekty majú záujem o stálu reklamu a nevedia, kde by si ju dali a bol taký návrh, však spravte zastávky a my si to tam dáme a ja som povedala, že nemáme peniaze, tak nám to spravte vy, ako srandu a odpoveď bola, že dobre.“

Ako pokračovala Dzurmanová odhadovaná suma na rekonštrukciu je len orientačná, pretože zastávky sú v rôznom technickom stave. Podnikatelia však s tým podľa nej rátajú. Zdôraznila, že mesto bude z toho len profitovať a potvrdila už predbežný záujem zo strany podnikateľov. Ako tiež povedala, teraz ponúkajú existujúce zastávky, ale do budúcna je v pláne ponúknuť aj tie, kde je zastávka len označená, a teda ju treba celú vybudovať.

Mestského poslanca Jána Račáka zaujímal výberový systém, koho uprednostnia, keď budú mať o jednu záujem viacerí? „Najprv musíme dať ponuku, následne budeme vidieť, aký je záujem a podľa toho budeme ďalej postupovať,“ reagoval Abel. Ako dodal budú postupovať v zmysle predpisov a transparentne. Taktiež chcú o všetkom informovať aj poslancov. Podľa mestského poslanca Milana Macuľu to však ťažké nebude. „600 eur je len orientačný návrh. Kto dá viac a v dobrom termíne, mal by byť uprednostnený,“ myslí si Macuľa. Podľa kritérií vyhlásenej obchodnej verejnej súťaže, v prípade rovnakej ponuky žiadateľov, rozhodne skorší termín podania návrhu. Táto šalamúnska myšlienka vyvolala u Brezňanov vlnu reakcií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM